Zupa gołąbkowa z młodej kapusty
Gęsta, sycąca i pyszna zupa pomidorowa z młodą kapustą, mięsem mielonym i ryżem. Ciekawy pomysł na szybki i łatwy obiad!
Składniki:
0,5 kg mięsa wieprzowego
1 niewielka główka młodej kapusty
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 marchewka
1 niewielki korzeń pietruszki
kawałek selera
1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego
100g białego ryżu
1,5 litra bulionu
1 łyżka oleju do smażenia
Przyprawy: sól, pieprz mielony, chili, majeranek, bazylia, cukier, 2 kulki ziela angielskiego, 3 kulki pieprzu liść laurowy
2 łyżki masła +2 łyżki mąki pszennej
*** Cebulę drobno kroimy i lekko podsmażamy w dużym garnku. Dodajemy przeciśnięty czosnek, mieszamy i jeszcze chwilkę podsmażamy ***
*** Dokładamy mięso mielone, przyprawiamy delikatnie solą oraz pieprzem i smażymy, ciągle mieszając aż się całe zrumieni ***
*** Marchew, pietruszkę i seler ścieramy na tarce o dużych oczkach ***
*** Mięso zalewamy wodą lub bulionem, dodajemy pieprz w kulkach, ziele angielskie i liść laurowy. Kapustę kroimy w kostkę i razem z marchewką, pietruszką i selerem dodajemy do garnka. Wszystko gotujemy na małym ogniu przez 30 minut ***
*** Następnie dodajemy suchy ryż, mieszamy i gotujemy jeszcze przez około 15 minut ***
*** Po tym czasie do zupy dodajemy koncentrat, mieszamy i gotujemy jeszcze kilka minut ***
*** Na patelni lub w małym garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy i podsmażamy przez chwilkę ***
*** Tak przygotowaną zasmażkę przekładamy do gotującej się zupy, mieszamy i zagotowujemy. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem, bazylią, chili oraz cukrem (dodałam dwie łyżeczki cukru) ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- CIEKAWE PRZEPISY NA ZUPY KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ