Zupa gołąbkowa z młodej kapusty


Zupa gołąbkowa z młodej kapusty

Gęsta, sycąca i pyszna zupa pomidorowa z młodą kapustą, mięsem mielonym i ryżem. Ciekawy pomysł na szybki i łatwy obiad!

 

 

Składniki:

0,5 kg mięsa wieprzowego

1 niewielka główka młodej kapusty

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 marchewka

1 niewielki korzeń pietruszki

kawałek selera

1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego

100g białego ryżu

1,5 litra bulionu

1 łyżka oleju do smażenia

Przyprawy: sól, pieprz mielony, chili, majeranek, bazylia, cukier, 2 kulki ziela angielskiego, 3 kulki pieprzu liść laurowy

2 łyżki masła +2 łyżki mąki pszennej

 

 

 

*** Cebulę drobno kroimy i lekko podsmażamy w dużym garnku. Dodajemy przeciśnięty czosnek, mieszamy i jeszcze chwilkę podsmażamy ***

*** Dokładamy mięso mielone, przyprawiamy delikatnie solą oraz pieprzem i smażymy, ciągle mieszając aż się całe zrumieni ***

*** Marchew, pietruszkę i seler ścieramy na tarce o dużych oczkach ***

*** Mięso zalewamy wodą lub bulionem, dodajemy pieprz w kulkach, ziele angielskie i liść laurowy.  Kapustę kroimy w kostkę i razem z marchewką, pietruszką i selerem dodajemy do garnka. Wszystko gotujemy na małym ogniu przez 30 minut ***

*** Następnie dodajemy suchy ryż, mieszamy i gotujemy jeszcze przez około 15 minut ***

*** Po tym czasie do zupy dodajemy koncentrat, mieszamy i gotujemy jeszcze kilka minut ***

*** Na patelni lub w małym garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy i podsmażamy przez chwilkę ***

*** Tak przygotowaną zasmażkę przekładamy do gotującej się zupy, mieszamy i zagotowujemy. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem, bazylią, chili oraz cukrem (dodałam dwie łyżeczki cukru) ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

KOMENTARZE