Grillowane polędwiczki marynowane w winie


Grillowane polędwiczki marynowane w winie

Kruche, soczyste i aromatyczne polędwiczki z grilla. Mięso można także usmażyć na patelni grillowej (lub zwykłej). Polędwiczki przygotowane w ten sposób są ładnie rumiane z wierzchu, a w środku mięciutkie i delikatne. Polecam!

 

 

Składniki:

2 polędwiczki wieprzowe

ok 100ml oliwy z oliwek

ok 100ml wytrawnego czerwonego wina

3-4 ząbki czosnku

1 łyżeczka miodu

1 łyżeczka suszonego oregano

1 łyżeczka suszonej bazylii

1 łyżeczka suszonego majeranku

1/2 łyżeczki ostrej papryki mielonej

1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej

1 łyżeczka zmielonego pieprzu

1 łyżeczka soli

 

 

*** W miseczce mieszamy ze sobą wszystkie składniki marynaty (czosnek przeciskamy) ***

*** Polędwiczki dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w ok 4 centymetrowe kawałki ***

*** Mięso delikatnie rozbijamy ***

*** Kawałki mięsa moczymy z dwóch stron w marynacie i układamy w misce. Mięso wkładamy do lodówki na 1-2 godziny ***

*** Polędwiczki grilujemy po kilka minut z każdej strony. Podajemy z ulubioną sałatką ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ


KOMENTARZE

Komentarz do “Grillowane polędwiczki marynowane w winie