Rolada bezowa z bitą śmietaną i owocami
Bardzo prosty i szybki w przygotowaniu oraz przepyszny deser. Miękka beza z delikatną, chrupiącą skórką wypełniona bitą śmietaną i owocami. Świetny pomysł na wykorzystanie białek. Coś pysznego!
Składniki:
- Beza:
4 białka
230g cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka octu
- Nadzienie:
250g słodkiej śmietanki 30 lub 36%
1 śmietan fix
ok 350g owoców (u mnie truskawki i borówki)
2-3 łyżki cukru pudru
- Dodatkowo:
1 łyżka oleju do wysmarowania blachy
*** Białka ubijamy na sztywną pianę, uważając aby ich nie przebić- miksujemy tylko do momentu, aż piana zacznie być sztywna ***
*** Następnie dalej ubijając dodajemy ocet oraz stopniowo łyżka po łyżce cukier wymieszany z mąką. Teraz miksujemy do momentu, aż piana będzie gęsta i świecąca. Masa bezowa musi być dobrze ubita ***
*** Dużą blachę z wyposażenia piekarnika smarujemy olejem i wykładamy papierem do pieczenia. Pianę bezową rozsmarowujemy na blaszce na wymiar ok 25×35 centymetrów – należy zachować odstęp od brzegów blachy gdyż beza urośnie podczas pieczenia ***
*** Bezę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150C’ z termoobiegiem i pieczemy przez około 25 minut -na środkowej szynie piekarnika. Podczas pieczenia nie otwieramy drzwiczek piecyka. W czasie pieczenia beza mocno rośnie ale po wyjęciu z piekarnika trochę opada i jest to normalne zjawisko ***
*** Po upieczeniu bezę od razu wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy na blaszce przez 10 minut. Następnie na blacie wykładamy papier do pieczenia (lub czystą ściereczkę) i przekładamy na niego bezę odwracając ją do góry dnem. Z góry odrywamy delikatnie papier i odkładamy bezę do całkowitego wystudzenia ***
*** Śmietanę ubijamy na sztywno ze śmietan fixem oraz cukrem pudrem – do smaku (uwaga! beza jest mocno słodka, więc lepiej nie słodzić zbyt mocno śmietanki) ***
*** Śmietanę wykładamy na bezę zostawiając przy jednym krótszym boku przerwę na około 2 centymetry, aby przy zwijaniu rolady nadzienie nam nie wypłynęło. Jedną łyżkę śmietanki odkładamy do przyozdobienia rolady z wierzchu ***
*** Owoce myjemy, osuszamy, większe kroimy w kostkę i wykładamy równomiernie na śmietanie ***
*** Roladę zwijamy dość luźno od krótszego boku (tego na którym nie zachowaliśmy odstępu ze śmietanką). Z wierzchu smarujemy roladę delikatnie pozostawioną śmietanką, aby można przykleić na nią ozdobnie owoce ***
*** Następnie na roladzie układamy umyte i osuszone owoce ***
*** Rolada bezowa nadaje się od razu do spożycia ale można ją także przechowywać w lodówce 1-2 dni ***
*** SMACZNEGO ***
Polecam również:
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
Dziękuję za odpowiedź
Przepraszam miało być zwijaniu
Ciekawy pomysł,ale czy ona się nie kruszy przy rozwijaniu?
Nie, rolada jest chrupiąca z zewnątrz ale i elastyczna dzięki temu, że jest dość krótko pieczona. Zwija się bez problemu.