Rolada bezowa z bitą śmietaną i owocami


Rolada bezowa z bitą śmietaną i owocami

Bardzo prosty i szybki w przygotowaniu oraz przepyszny deser. Miękka beza z delikatną, chrupiącą skórką wypełniona bitą śmietaną i owocami. Świetny pomysł na wykorzystanie białek. Coś pysznego!

 

 

Składniki:

  • Beza:

4 białka

230g cukru

2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka octu

  • Nadzienie:

250g słodkiej śmietanki 30 lub 36%

1 śmietan fix

ok 350g owoców (u mnie truskawki i borówki)

2-3 łyżki cukru pudru

  • Dodatkowo:

1 łyżka oleju do wysmarowania blachy

 

 

*** Białka ubijamy na sztywną pianę, uważając aby ich nie przebić- miksujemy tylko do momentu, aż piana zacznie być sztywna ***

*** Następnie dalej ubijając dodajemy ocet oraz stopniowo łyżka po łyżce cukier wymieszany z mąką. Teraz miksujemy do momentu, aż piana będzie gęsta i świecąca. Masa bezowa musi być dobrze ubita ***

*** Dużą blachę z wyposażenia piekarnika smarujemy olejem i wykładamy papierem do pieczenia. Pianę bezową rozsmarowujemy na blaszce na wymiar ok 25×35 centymetrów – należy zachować odstęp od brzegów blachy gdyż beza urośnie podczas pieczenia ***

*** Bezę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150C’ z termoobiegiem i pieczemy przez około 25 minut -na środkowej szynie piekarnika. Podczas pieczenia nie otwieramy drzwiczek piecyka. W czasie pieczenia beza mocno rośnie ale po wyjęciu z piekarnika trochę opada i jest to normalne zjawisko ***

*** Po upieczeniu bezę od razu wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy na blaszce przez 10 minut. Następnie na blacie wykładamy papier do pieczenia (lub czystą ściereczkę) i przekładamy na niego bezę odwracając ją do góry dnem. Z góry odrywamy delikatnie papier i odkładamy bezę do całkowitego wystudzenia ***

*** Śmietanę ubijamy na sztywno ze śmietan fixem oraz cukrem pudrem – do smaku (uwaga! beza jest mocno słodka, więc lepiej nie słodzić zbyt mocno śmietanki) ***

*** Śmietanę wykładamy na bezę zostawiając przy jednym krótszym boku przerwę na około 2 centymetry, aby przy zwijaniu rolady nadzienie nam nie wypłynęło. Jedną łyżkę śmietanki odkładamy do przyozdobienia rolady z wierzchu ***

*** Owoce myjemy, osuszamy, większe kroimy w kostkę i wykładamy równomiernie na śmietanie ***

*** Roladę zwijamy dość luźno od krótszego boku (tego na którym nie zachowaliśmy odstępu ze śmietanką). Z wierzchu smarujemy roladę delikatnie pozostawioną śmietanką, aby można przykleić na nią ozdobnie owoce ***

*** Następnie na roladzie układamy umyte i osuszone owoce ***

*** Rolada bezowa nadaje się od razu do spożycia ale można ją także przechowywać w lodówce 1-2 dni ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

Polecam również:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ


KOMENTARZE

4 komentarzy do “Rolada bezowa z bitą śmietaną i owocami