Pieczeń rzymska z jajkiem
Rolada z mięsa mielonego faszerowana i pieczona z gotowanymi na twardo jajkami to bardzo smaczne oraz proste w przygotowaniu danie. Zazwyczaj potrawę taką przygotowuje się na Wielkanoc, ale można też podać ją na ciepło jako danie obiadowe lub jako zimną przekąskę na przyjęciu. Pieczeń zarówno wygląda jak i smakuje rewelacyjnie.
Składniki:
1 kg wieprzowego mięsa mielonego
1 cebula
3 ząbki czosnku
4 łyżki bułki tartej
5-6 jajek ugotowanych na twardo
1 surowe jajko
Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, majeranek
*** Mięso przekładamy do miski. Dodajemy drobno pokrojoną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek ***
*** Do mięsa dodajemy surowe jajko, bułkę tartą oraz przyprawy do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy ***
*** Ugotowane i ostudzone jajka obieramy i odcinamy z nich końcówki – tak aby odsłonić żółtka ***
*** Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i na jej dnie umieszczamy połowę masy mięsnej. W masie robimy niewielkie wgłębienie i umieszczamy w nim w rzędzie jajka ***
*** Na wierzchu wykładamy resztę mięsa, przykrywając dokładnie jajka ***
*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 50 minut ***
*** Pieczeń można jeść na ciepło jako danie obiadowe lub jako zimną przekąskę. U mnie pieczeń została podana jako przekąska razem z roladą schabową – PRZEPIS TUTAJ ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DOMOWA SZYNKA NA KANAPKI PRZEPIS TUTAJ
- SCHAB Z PIEKARNIKA – WĘDLINA NA KANAPKI PRZEPIS TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ
piekarnik na ile stopni ma byc ustawiony ?
Na 180’C