Pieczeń rzymska z jajkiem


Pieczeń rzymska z jajkiem

Rolada z mięsa mielonego faszerowana i pieczona z gotowanymi na twardo jajkami to bardzo smaczne oraz proste w przygotowaniu danie. Zazwyczaj potrawę taką przygotowuje się na Wielkanoc, ale można też podać ją na ciepło jako danie obiadowe lub jako zimną przekąskę na przyjęciu. Pieczeń zarówno wygląda jak i smakuje rewelacyjnie.

 

 

Składniki:

1 kg wieprzowego mięsa mielonego

1 cebula

3 ząbki czosnku

4 łyżki bułki tartej

5-6 jajek ugotowanych na twardo

1 surowe jajko

Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, majeranek

 

 

*** Mięso przekładamy do miski. Dodajemy drobno pokrojoną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek ***

*** Do mięsa dodajemy surowe jajko, bułkę tartą oraz przyprawy do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy ***

*** Ugotowane i ostudzone jajka obieramy i odcinamy z nich końcówki – tak aby odsłonić żółtka ***

*** Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i na jej dnie umieszczamy połowę masy mięsnej. W masie robimy niewielkie wgłębienie i umieszczamy w nim w rzędzie jajka ***

*** Na wierzchu wykładamy resztę mięsa, przykrywając dokładnie jajka ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 50 minut ***

*** Pieczeń można jeść na ciepło jako danie obiadowe lub jako zimną przekąskę. U mnie pieczeń została podana jako przekąska razem z roladą schabową – PRZEPIS TUTAJ ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ


KOMENTARZE

2 komentarzy do “Pieczeń rzymska z jajkiem