Skubaniec
Popularne kruche ciasto z bezą i dżemem (albo owocami) zwane Skubańcem, Pleśniakiem lub Kruszańcem. Jest to zdecydowanie jedno z moich ulubionych ciast, które pamiętam z dzieciństwa. Polecam!
Składniki:
- Ciasto:
0,5kg mąki
5 żółtek
200g cukru
250g zimnego masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150g kwaśnej śmietany
2 łyżki kakao
- Beza:
5 białek
1 szklanka cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
- Dodatkowo:
ok. 300g dżemu (u mnie dżem z jeżyn)
ok 6 łyżek kaszki manny
*** Wszystkie składniki na ciasto (oprócz kakao) zagniatamy razem ***
*** Ciasto dzielimy na 3 równe części. Do trzeciej części ciasta dodajemy kakao i ponownie zagniatamy. Jedno jasne ciasto wkładamy do zamrażarki, a resztę umieszczamy w lodówce na około pół godziny ***
*** Po tym czasie wyjmujemy jasne ciasto z lodówki i wykładamy nim dno blaszki (moja blaszka ma wymiary 21×26 cm) wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia ***
*** Ciasto posypujemy połową kaszki manny i wykładamy dżem ***
*** Dżem również posypujemy kaszką manną ***
*** Na dżem wykładamy ciemną część ciasta. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 40 minut ***
*** W międzyczasie przygotowujemy piankę z białek: białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy po łyżce cukru, cały czas miksując. Gdy cukier całkowicie się rozpuści dodajemy mąkę ziemniaczaną i jeszcze przez chwilę miksujemy ***
*** Pianę wykładamy na upieczone ciasto wyjęte z piekarnika ***
*** Na piankę ścieramy ciasto z zamrażarki ***
*** Ciasto ponownie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 20 minut – używając tylko górnej grzałki. Następnie ciasto zostawiamy w zamkniętym, wyłączonym piekarniku przez około 30 minut ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ
Wyprobowalam ten przepis, pyszne ciasto. U mnie w domu rodzinnym robiono je z pianą z białek, a nie z bezą. Nam bardziej smakuje z bezą:) Na pewno zrobię jeszcze to ciacho nie jeden raz, ale do bezy dodam nieco mniej cukru. Dziękuję za przepis!
Po prostu pyszny