Faworki z mascarpone


Faworki z mascarpone

Lekkie, kruche, delikatne i mega bąbelkowe faworki z dodatkiem kremowego serka mascarpone. Idealny deser na tłusty czwartek. Z podanych składników wyjdą nam dwa duże talerze tych pysznych łakoci 😉

 

 

Składniki:

  • Ciasto:

300g mąki pszennej

szczypta soli

250g serka mascarpone

4 żółtka

1 łyżka spirytusu

  • Dodatkowo:

Olej lub smalec do smażenia

cukier puder do posypania

 

 

 

*** Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy mascarpone, żółtka i sól. Całość mieszamy, dodajemy spirytus i zagniatamy ciasto ***

*** Wałkiem „zbijamy” ciasto – czyli uderzamy w celu napowietrzenia, dzięki czemu w trakcie pieczenia stworzą się bąbelki ***

*** Zbite ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około pół godziny. Po tym czasie ciasto dzielimy na cztery części i każdą z nich po kolei cieniutko rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie ***

*** Rozwałkowane ciasto kroimy w pasy o szerokości ok 3 cm. Paski tniemy w poprzek (w kształt przypominający trapez), na środku każdego z nich robimy małe nacięcie ***

*** Jeden koniec każdego kawałka ciasta przekładamy przez dziurkę na środku, delikatnie pociągamy i w ten sposób tworzymy faworki ***

*** Tak przygotowane ciastka smażymy partiami na rozgrzanym tłuszczu – z dwóch stron przez kilka minut, aż nabiorą pięknego rumianego koloru ***

Faworki smażywmy na rozgrzanym oleju

*** Faworki wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej i układamy na papierowym ręczniku w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

KOMENTARZE