Faworki z mascarpone
Lekkie, kruche, delikatne i mega bąbelkowe faworki z dodatkiem kremowego serka mascarpone. Idealny deser na tłusty czwartek. Z podanych składników wyjdą nam dwa duże talerze tych pysznych łakoci 😉
Składniki:
- Ciasto:
300g mąki pszennej
szczypta soli
250g serka mascarpone
4 żółtka
1 łyżka spirytusu
- Dodatkowo:
Olej lub smalec do smażenia
cukier puder do posypania
*** Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy mascarpone, żółtka i sól. Całość mieszamy, dodajemy spirytus i zagniatamy ciasto ***
*** Wałkiem „zbijamy” ciasto – czyli uderzamy w celu napowietrzenia, dzięki czemu w trakcie pieczenia stworzą się bąbelki ***
*** Zbite ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około pół godziny. Po tym czasie ciasto dzielimy na cztery części i każdą z nich po kolei cieniutko rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie ***
*** Rozwałkowane ciasto kroimy w pasy o szerokości ok 3 cm. Paski tniemy w poprzek (w kształt przypominający trapez), na środku każdego z nich robimy małe nacięcie ***
*** Jeden koniec każdego kawałka ciasta przekładamy przez dziurkę na środku, delikatnie pociągamy i w ten sposób tworzymy faworki ***
*** Tak przygotowane ciastka smażymy partiami na rozgrzanym tłuszczu – z dwóch stron przez kilka minut, aż nabiorą pięknego rumianego koloru ***
*** Faworki wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej i układamy na papierowym ręczniku w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- POMYSŁY NA WYKORZYSTANIE BIAŁEK KLIKNIJ TUTAJ
- PĄCZKI ZIEMNIACZANE PRZEPIS TUTAJ
- MINI PĄCZKI SEROWE W 5 MINUT PRZEPIS TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ