Pączki ziemniaczane
Ciekawy przepis na pyszne, puchate i delikatne pączki. Do ciasta dodajemy ugotowane ziemniaki, które są w smaku w ogóle nie wyczuwalne, ale dzięki nim pączki długo zachowują świeżość. Polecam!
Składniki:
0,5kg ziemniaków
600g mąki pszennej
50g masła
4 żółtka jaj (jajka wyjmujemy wcześniej z lodówki)
100g cukru
14g suchych drożdży
80ml letniego mleka
szczypta soli
1 łyżka spirytusu
- Dodatkowo:
olej lub smalec do smażenia
konfitura do nadziania pączków
cukier puder do posypania
*** Ziemniaki gotujemy do miękkości, studzimy i przepuszczamy przez praskę lub maszynkę do mielenia ***
*** Masło rozpuszczamy. Do miski wsypujemy mąkę, suche drożdże, cukier, dodajemy ziemniaki, żółtka jaj, letnie mleko, rozpuszczone masło i szczyptę soli ***
*** Wszystko razem mieszamy, dodajemy spirytus i dokładnie wyrabiamy ***
*** Gotowe ciasto odkładamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę – do wyrośnięcia ***
*** Wyrośnięte ciasto wykładamy na podsypany mąką blat, oprószamy mąką z wierzchu i rozwałkowujemy na grubość około 2 cm ***
*** Szklanką o średnicy 5-6 cm wykrawamy kółeczka ***
*** Wycięte pączki układamy na podsypanym mąką blacie ***
*** Pączki przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do kolejnego wyrośniecie na 30 minut ***
*** W międzyczasie w dużym garnku lub na głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz do temperatury 175’C. Wyrośnięte pączki smażymy partiami z dwóch stron po około 3 minuty – na rumiany kolor. Wyjmujemy na ręcznik papierowy w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu ***
*** Upieczone pączki posypujemy cukrem pudrem i nadziewamy konfiturą ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- POMYSŁY NA WYKORZYSTANIE BIAŁEK KLIKNIJ TUTAJ
- MINI PĄCZKI SEROWE W 5 MINUT PRZEPIS TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ