Kostka Szwarcwaldzka
Przepyszne połączenie ciasta czekoladowego z lekko kwaśnymi wiśniami i kremem z bitej śmietany. Po protu niebo w ustach!
Składniki:
- Biszkopt kakaowy:
5 jajek
3/4 szklanki cukru
2/3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
1/3 szklanki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
- Frużelina wiśniowa:
1 litrowy słoik wiśni w kompocie
(lub 0,5 kg wiśni świeżych lub mrożonych +1/2 szklanki wody +1/2 szklanki cukru)
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- Krem śmietankowy:
600ml śmietany kremówki 30%
4 łyżki cukru pudru
1/4 szklanki gorącej wody
3 łyżeczki żelatyny
szczypta soli
- Poncz do nasączenia biszkoptu:
1/3 szklanki soku z wiśni (zostanie nam z frużeliny)
opcjonalnie: ok 50ml alkoholu np. wódka, wiśniówka
- Polewa:
100g gorzkiej czekolady + 1/3 szklanki mleka
50g białej czekolady + 1/4 szklanki mleka
*** Białka jaj ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę ***
*** Do ubitej piany dodajemy stopniowo cukier, cały czas miksując, aż cukier się rozpuści. Następnie dodajemy po jednym żółtku, miksujemy. Wsypujemy przesianą mąkę z kakao oraz proszkiem do pieczenia i całość mieszamy łyżką – do momentu połączenia się składników ***
*** Gotowe ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki ( moja ma wymiary 26/21 cm) ***
*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170’C i pieczemy przez około 40 minut – do suchego patyczka ***
*** Biszkopt studzimy i przekrawamy na dwa blaty ***
*** Wiśnie odsączamy z zalewy i przekładamy do garnuszka. Dodajemy pół szklanki kompotu (lub wodę i cukier jeśli używamy wiśni świeżych albo mrożonych). Całość zagotowujemy. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z niewielką ilością zimnej wody i wlewamy do garnuszka z gorącymi wiśniami. Mieszamy do zgęstnienia i odstawiamy do całkowitego wystudzenia ***
*** Blaty ciasta nasączamy sokiem z wiśni wymieszanym z alkoholom (opcjonalnie). Pierwszy blat wkładamy ponownie do blaszki. Na ciasto wykładamy frużelinę wiśniową ***
\
*** Żelatynę mieszamy z gorącą wodą i odstawiamy do wystudzenia. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i małym strumieniem wlewamy żelatynę . Dokładnie mieszamy. Śmietanę wykładamy na wiśnię ***
*** Całość przykrywamy delikatnie drugim nasączonym blatem i wkładamy do lodówki na około 30 minut do stężenia ***
*** Wykonujemy polewę: w garnuszku podgrzewamy mleko wkruszamy do niego czekoladę i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej polewy. Czekoladę wylewamy na wierzch ciasta i dokładnie rozprowadzamy za pomocą łyżki ***
*** Aby uzyskać efekt wzorków, musimy w drugim garnuszku rozpuścić pół tabliczki białej czekolady z mlekiem. Następnie na ciemnej czekoladzie (gdy będzie jeszcze płynna!) rozprowadzamy łyżką jasną polewę w tzw. szlaczek. Za pomocą patyczka (takiego do szaszłyków) zaciągamy przez całą długość aby rozmazać trochę położony już zygzak ***
*** Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc ***
*** SMACZNEGO ***
Polecam również:
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
Jakie wymiary blaszki?
Blaszka ma wymiary 26/21 cm
Dzisiaj robiłam świetny przepis i pyszne ciacho. Będę do niego wracać 🙂
Jakie będą proporcje na biszkopt w blaszce 37×26?
ale pyszne ciacho!