Krewetki z makaronem w sosie Teriyaki
Krewetki z warzywami, chińskim makaronem oraz smacznym i aromatycznym sosem teriyaki to przepyszna propozycja na oryginalny i szybki w przygotowaniu obiad lub kolację. Polecam!
Składniki:
20-30 sztuk krewetek (można użyć mrożonych)
200g makaronu chińskiego Chow Mein lub Mie lub VonTon (waga po ugotowaniu)
sos Teriyaki – około 10 łyżek
2 łyżki masła klarowanego
świeży lub suszony imbir – 1 łyżeczka
2 ząbki czosnku
prażony sezam – około 2 łyżki
sól, pieprz
- Warzywa: można użyć gotowej mrożonki orientalnej lub:
1 marchew, kawałek pora, 1 mała cebula, po kawałku papryki czerwonej, zielonej i żółtej, pół szklanki groszku konserwowego lub mrożonego, opcjonalnie: grzyby chińskie, kiełki fasoli mung, pędy bambusa
*** Krewetki obieramy z pancerzy i ogonów (jeżeli używamy mrożonych to rozmrażamy) ***
*** Krewetki zalewamy pięcioma łyżkami sosu Teriyaki, dodajemy starty imbir oraz przciśnięty czosnek, mieszamy i pozostawiamy w tej marynacie na około 10 minut ***
*** Na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła i smażymy na nim zamarynowane krewetki po około 3 minuty z każdej strony ***
*** Krewetki zdejmujemy z patelni, a na ten sam tłuszcz wrzucamy pokrojone warzywa (u mnie mrożonka orientalna), smażymy przez chwilę, a następnie dusimy na małym ogniu pod przykryciem – do miękkości ***
*** Makaron przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, odsączamy i przepłukujemy zimną wodą ***
*** Makaron przekładamy na patelnie z warzywami, dodajemy łyżkę masła i całość razem przesmażamy ***
*** Dodajemy krewetki oraz 4-5 łyżek sosu Teriyaki, przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i smażymy ciągle mieszając przez około 5 minut ***
*** Po tym czasie posypujemy prażonym sezamem i podajemy ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ
Krewetki w sosie teriyaki? Przecież to zabicie ich delikatnego smaku. Stanowczo albo masło albo tylko oliwa, i to delikatna typu Gran Fruttato
no i to jest na pewno coś na dziś 🙂 ja smażę krewety na oliwie extra virgin cytrynowej. Cudownie się komponuje. Polecam pokombinować 🙂