Pulpeciki z indyka w kremowym sosie z kurkumą i marchewką
Pulpeciki to chyba każdy lubi, a już szczególnie uwielbiają je dzieci. Moja dzisiejsza propozycja to mięciutkie i aromatyczne klopsiki z indyka zanurzone w pysznym, kremowym sosie. Bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu danie obiadowe. Potrawę podajemy z ziemniaczkami lub ryżem. Polecam!
Składniki:
0,5 kg mielonego mięsa z indyka
1 mała cebula
1-2 ząbki czosnku
1 jajko
2-3 łyżki bułki tartej
ok 0,5 litra bulionu lub wody
1 nieduża marchewka
2 łyżki posiekanego koperku
ok pół szklanki mąki pszennej
2-3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka kurkumy w proszku
sól, pieprz
olej do smażenia
*** Mięso mieszamy z jajkiem, bułką tartą oraz drobno pokrojoną cebulką i startym czosnkiem. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem ***
*** Z masy mięsnej formujemy małe kuleczki i obtaczamy je w mące ***
*** Pulpeciki podsmażamy na rozgrzanym oleju z każdej strony na rumiano ***
*** Mięso zdejmujemy z patelni a na tym samym tłuszczu podsmażamy przez chwilę marchewkę startą na dużych oczkach tarki ***
*** Do marchewki dodajemy sos sojowy oraz kurkumę, mieszamy i zalewamy bulionem lub wodą ***
*** Całość zagotowujemy i dodajemy posiekany koperek ***
*** Na patelnie ponownie dokładamy mięso i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez około 20 minut ***
*** W szklance mieszamy kwaśną śmietanę (lub jogurt) z łyżeczką mąki pszennej oraz łyżką gorącego wywaru z patelni. Całość dolewamy do sosu i dokładnie mieszamy ***
*** Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i gotujemy jeszcze przez około 5 minut ciągle mieszając ***
*** Potrawę podajemy z ziemniaczkami lub ryżem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ