Zupa meksykańska z indykiem
Gęsta, pożywna i przepyszna zupa z dodatkiem mięsa z indyka, kukurydzy, papryki i czerwonej fasoli. Bardzo szybka i prosta w przygotowaniu. Polecam!
Składniki:
0,5kg mięsa z indyka (użyłam udźca z indyka)
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczka mielonego chilli
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
1 łyżka oleju
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
1 mała papryczka chilli
1 szklanka passaty pomidorowej
1 puszka kukurydzy konserwowej
1 puszka czerwonej fasoli
ok 5 szklanek bulionu (wywaru)
sól, pieprz
*** Mięso myjemy, osuszam, kroimy w kostkę i przyprawiamy delikatnie solą oraz pieprzem ***
*** W miseczce mieszamy ze sobą mąkę, kurkumę oraz chilli w proszku ***
*** Mięso obtaczamy w przygotowanej panierce mącznej i smażymy na łyżce oleju w dużym garnku. Po chwili dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, mieszamy i smażymy, aż mięso straci surowy kolor, a cebula się zeszkli ***
*** Całość zalewamy bulionem i zagotowujemy ***
*** Papryki kroimy w kostkę i dodajemy do zupy razem z odsączoną z zalewy kukurydzą. Całość gotujemy na niewielkim ogniu przez około 15 minut ***
*** Następnie dodajemy czerwoną fasolę oraz passate pomidorową, mieszamy i gotujemy jeszcze przez około 10 minut ***
*** Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- POMYSŁY NA SZYBKI, TANI I ŁATWY OBIAD! KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
Do mąki dodajemy curry czy kurkumę?
Rzeczywiście, w przepisie wkradł się błąd 😉 Dodajemy kurkumę. Dziękuje za komentarz.
uwielbiam ją zimową porą:)