Pierogi z mięsem z rosołu


Pierogi z mięsem z rosołu

Często po niedzielnym rosołku zostaje nam niewykorzystane mięso, więc w moim dzisiejszym wpisie podrzucam ciekawy pomysł na jego przetworzenie. Pierogi ze zmielonym i dobrze doprawionym gotowanym mięsem są smaczne, delikatne i bardzo aromatyczne. Ważne aby farsz był dość wilgotny i wyrazisty w smaku. W tym celu do mięsa dodajemy podsmażoną na masełku cebulkę, rosół oraz aromatyczne przyprawy.

 

 

Składniki:

  • Składniki na ciasto:

100 ml wody

1 łyżka masła

1 szklanka mąki + mąka do podsypania

1 jajko

sól i pieprz

  • Składniki na farsz:

ok. 0,5 kg gotowanego mięsa z rosołu (u mnie udka z kurczaka, plaster wołowiny, żołądki drobiowe)

1 cebula

1-2 ząbki czosnku

ok 100ml rosołu

1 łyżka masła

ok. 1 łyżeczka soli

1/2 łyżeczki mielonego pieprzu

1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej

1 płaska łyżka majeranku

po szczypcie słodkiej i ostrej papryki mielonej

 

 

*** Przygotowujemy ciasto: na stolnicę przesiewamy mąkę i posypujemy ją łyżeczką soli oraz pieprz. Do małego garnka wlewamy wodę, dodajemy masło i gotujemy do momentu, aż tłuszcz się rozpuści.  Mąkę mieszamy z ciepłą wodą z masłem, dodajemy jajko i zagniatamy elastyczne ciasto. Jeżeli ciasto będzie zbyt klejące możemy dodać troszkę więcej mąki, ale nie za dużo żeby nie było problemu ze sklejaniem pierogów. Gotowe ciasto zawijamy w folię i na czas przygotowania farszu wkładamy do lodówki ***

*** Przygotowujemy farsz: cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Gotowane mięso mielimy lub blendujemy razem z podsmażoną cebulką, przeciśniętym czosnkiem oraz rosołem ***

*** Do zmielonego mięsa dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy. Farsz powinien być dość wyrazisty w smaku, więc w razie potrzeby można dodać więcej przypraw niż jest to wymienione w składnikach ***

*** Odkrawamy 1/4 ciasta i bardzo cieniutko rozwałkowujemy. Za pomocą szklanki wycinamy kółeczka ***

*** Na każdym kółku kładziemy łyżeczkę farszu, składamy na pół i zaklejamy brzegi ***

*** Sklejone pierożki układamy na podsypanym mąką blacie lub deseczce  i przykrywamy ściereczką aby nie wyschły ***

*** W dużym garnku zagotowujemy wodę z łyżeczką soli oraz łyżką oliwy i partiami wrzucamy pierogi. Każdą porcję pierogów gotujemy dwie minuty od momentu wypłynięcia. Pierogi wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej, przekładamy na płaski talerz i jeszcze ciepłe smarujemy delikatnie masłem lub olejem aby się nie posklejały ***

*** Pierogi możemy podać polane stopionym masłem lub posypane cebulką zasmażoną z wędzonym boczkiem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE