Pikantna zupa fasolowa


Pikantna zupa fasolowa

Rozgrzewająca, pożywna i bardzo smaczna zupa fasolowa z mięsem wieprzowym i warzywami. Stopień pikantności możemy ustalić sami według upodobań dodając więcej lub mniej ostrych przypraw wymienionych w przepisie. Zapraszam!

 

 

Składniki:

0,5 kg mięsa wieprzowego (u mnie karkówka)

40 dkg fasolki Piękny Jaś

Włoszczyzna: marchewka, pietruszka, seler, por

1 cebula

2-3 ziemniaki

2 ząbki czosnku

200ml przecieru pomidorowego

Przyprawy: majeranek, ziele angielskie, pieprz, sól, chili – około 0,5 łyżeczki lub więcej, liść laurowy, 1 łyżka cukru, kminek

1,5 litra wody

Opcjonalnie: 1-2 łyżki mąki

 

 

 

*** Fasolkę zalewamy zimną wodą i moczymy przez 12 godzin ***

*** Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w dużą kostkę ***

*** Fasolę przecedzamy i zalewamy świeżą wodą. Do garnka dokładamy mięso, ziele angielskie i pieprz w kulkach (po 3 sztuki) oraz liść laurowy. Całość zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu przez około 40 minut ***

*** Po tym czasie dodajemy obraną włoszczyznę oraz cebulę, czosnek i delikatnie przyprawiamy solą i majerankiem. Całość gotujemy przez około 10 minut. Łyżkę kminku zalewamy 1/3 szklanki gorącej  wody, zaparzamy przez 10 minut i sam napar przelewamy przez sitko do zupy  ***

*** Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i dokładamy do zupy. Gotujemy około 20-30 minut, aż warzywa zmiękną ***

*** Po tym czasie do zupy dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy ***

*** Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem, chilli – według uznania i cukrem. Możemy dodać także posiekaną świeżą pietruszkę ***

*** Dodatkowo danie możemy zagęścić poprzez dodanie 1-2 łyżki mąki rozpuszczonej w 1/4 szklanki wody i zagotowanie zupy ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ


KOMENTARZE

Komentarz do “Pikantna zupa fasolowa