Pikantna zupa fasolowa
Rozgrzewająca, pożywna i bardzo smaczna zupa fasolowa z mięsem wieprzowym i warzywami. Stopień pikantności możemy ustalić sami według upodobań dodając więcej lub mniej ostrych przypraw wymienionych w przepisie. Zapraszam!
Składniki:
0,5 kg mięsa wieprzowego (u mnie karkówka)
40 dkg fasolki Piękny Jaś
Włoszczyzna: marchewka, pietruszka, seler, por
1 cebula
2-3 ziemniaki
2 ząbki czosnku
200ml przecieru pomidorowego
Przyprawy: majeranek, ziele angielskie, pieprz, sól, chili – około 0,5 łyżeczki lub więcej, liść laurowy, 1 łyżka cukru, kminek
1,5 litra wody
Opcjonalnie: 1-2 łyżki mąki
*** Fasolkę zalewamy zimną wodą i moczymy przez 12 godzin ***
*** Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w dużą kostkę ***
*** Fasolę przecedzamy i zalewamy świeżą wodą. Do garnka dokładamy mięso, ziele angielskie i pieprz w kulkach (po 3 sztuki) oraz liść laurowy. Całość zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu przez około 40 minut ***
*** Po tym czasie dodajemy obraną włoszczyznę oraz cebulę, czosnek i delikatnie przyprawiamy solą i majerankiem. Całość gotujemy przez około 10 minut. Łyżkę kminku zalewamy 1/3 szklanki gorącej wody, zaparzamy przez 10 minut i sam napar przelewamy przez sitko do zupy ***
*** Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i dokładamy do zupy. Gotujemy około 20-30 minut, aż warzywa zmiękną ***
*** Po tym czasie do zupy dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy ***
*** Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem, chilli – według uznania i cukrem. Możemy dodać także posiekaną świeżą pietruszkę ***
*** Dodatkowo danie możemy zagęścić poprzez dodanie 1-2 łyżki mąki rozpuszczonej w 1/4 szklanki wody i zagotowanie zupy ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- POMYSŁY NA SZYBKI, TANI I ŁATWY OBIAD! KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
robiłem wg przepisu,przepyszna zupa