Indyk z ryżem i warzywami – obiad w 30 minut!
Pomysł na szybki, smaczny, zdrowy i kolorowy obiad. Indyk z ryżem i warzywami może być także niskokalorycznym daniem, gdyż z podanych składników otrzymamy trzy porcje po około 350 kalorii (- nie dodając masła do potrawy ;))
Składniki:
300g filetu z indyka
100g ryżu (użyłam brązowego) + 1 łyżka kurkumy
450g mrożonki warzywnej (u mnie fasolka, papryka, marchewka, groszek, kukurydza)
przyprawy: pół łyżeczki soli, szczypta pieprzu, łyżeczka mielonej papryki, szczypta chilli, 1 łyżka ulubionych ziół (u mnie zioła prowansalskie)
olej do smażenia (ok 1 łyżka)
1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
opcjonalnie 1 łyżka masła
*** Ryż gotujemy z dodatkiem kurkumy według przepisu na opakowaniu(użyłam ryżu w woreczku). Mięso z indyka dokładnie myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę, przyprawiamy i smażymy na rozgrzanym oleju ***
*** Na patelnie dokładamy mrożone warzywa ***
*** Wszystko mieszamy, zakrywamy i gotujemy na małym ogniu przez około 8 minut ***
*** Po tym czasie na patelnie dokładamy ugotowany ryż ***
*** Całość podsmażamy ciągle mieszając przez około 5 minut ***
*** Na końcu potrawę doprawiamy jeszcze do smaku, dodajemy masło (opcjonalnie- jeśli nie liczymy kalorii ;)), mieszamy i obsypujemy posiekaną pietruszką. Z podanych składników otrzymamy trzy porcje dania po około 350 kalorii każda ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA SZYBKI, TANI I ŁATWY OBIAD! KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ