Indyk z ryżem i warzywami – pyszny obiad w 30 minut!


Indyk z ryżem i warzywami – obiad w 30 minut!

Pomysł na szybki, smaczny, zdrowy i kolorowy obiad. Indyk z ryżem i warzywami może być także niskokalorycznym daniem, gdyż z podanych składników otrzymamy trzy porcje po około 350 kalorii (- nie dodając masła do potrawy ;))

 

 

Składniki:

300g filetu z indyka

100g ryżu (użyłam brązowego) + 1 łyżka kurkumy

450g mrożonki warzywnej (u mnie fasolka, papryka, marchewka, groszek, kukurydza)

przyprawy: pół łyżeczki soli, szczypta pieprzu, łyżeczka mielonej papryki, szczypta chilli, 1 łyżka ulubionych ziół (u mnie zioła prowansalskie)

olej do smażenia (ok 1 łyżka)

1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki

opcjonalnie 1 łyżka masła

 

 

 

*** Ryż gotujemy z dodatkiem kurkumy według przepisu na opakowaniu(użyłam ryżu w woreczku). Mięso z indyka dokładnie myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę, przyprawiamy i smażymy na rozgrzanym oleju ***

*** Na patelnie dokładamy mrożone warzywa ***

*** Wszystko mieszamy, zakrywamy i gotujemy na małym ogniu przez około 8 minut ***

*** Po tym czasie na patelnie dokładamy ugotowany ryż ***

*** Całość podsmażamy ciągle mieszając przez około 5 minut ***

*** Na końcu potrawę doprawiamy jeszcze do smaku, dodajemy masło (opcjonalnie- jeśli nie liczymy kalorii ;)), mieszamy i obsypujemy posiekaną pietruszką. Z podanych składników otrzymamy trzy porcje dania po około 350 kalorii każda ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

 

 

KOMENTARZE