Malinowa mgiełka
Subtelne i delikatne ciasto malinowe na makowym biszkopcie, przykryte śmietankową pianką. Coś pysznego!
Składniki:
- na biszkopt:
3 jajka
szczypta soli
100g cukru
1 niepełna łyżka oleju
1 niepełna łyżka gorącej wody
3/4 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 szklanki maku (suchego, prosto z paczki)
- na masę malinową:
0,5 kg mrożonych malin
1 szklanka wody
1 galaretka malinowa
2 budynie śmietankowe (+szklanka wody)
0,5 szklanki cukru
- na warstwę śmietankową:
0,5 litra kremówki 36%
2 sztuki śmietan-fix
1 łyżka cukru pudru
ok 25 herbatników
- na polewę:
180g śmietany 18% – kwaśnej (użyłam śmietany szczecineckiej)
3-4 łyżeczki cukru pudru
*** Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli. W osobnej miseczce mieszamy żółtka z olejem i wodą. Do ubitych białek dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka, cały czas miksując. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz makiem i wszystko delikatnie mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji ***
*** Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy – użyłam blaszki o wymiarach 25×35 cm ***
*** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy około 30 minut – do suchego patyczka ***
*** Następnie wykonujemy masę malinową : mrożone maliny przekładamy do rondelka, zalewamy szklanką wody, dodajemy pół szklanki cukru i całość zagotowujemy. Dodajemy galaretkę w proszku oraz dwa budynie rozpuszczone w szklance wody- mieszamy i ponownie zagotowujemy ***
*** Pół szklanki masy odlewamy, przelewamy przez sitko i odkładamy aby na końcu ozdobić nią ciasto ***
*** Masę malinową przestudzamy i przelewamy na wystudzony biszkopt ***
*** Kremówkę ubijamy ze śmietan fiksem oraz łyżką cukru pudru na sztywno ***
*** Masę śmietankowa wykładamy równomiernie na masę malinową ***
*** Na śmietanie układamy herbatniki ***
*** Na ciasteczka wylewamy kwaśną śmietanę utartą z cukrem pudrem ***
*** Masę malinową, którą wcześniej odłożyliśmy, przekładamy do woreczka w którym robimy małą dziurkę. Masę wylewamy na wierzch ciasta tworząc szlaczek ***
*** Następnie małym patyczkiem przeciągamy w poprzek po wierzchu tworząc wzorek ***
*** Ciasto wkładamy do lodówki na minimum kilka godzin ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ