Kruche ciasteczka cytrynowe


Kruche ciasteczka cytrynowe

Pyszne, niebiańsko kruche i aromatyczne ciasteczka świąteczne z dżemem malinowym i cytrynową nutką. Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Polecam!

 

 

Składniki:

  • Ciasto:

0,5  kg mąki

30dkg masła (lub margaryny)

2 żółtka

15 dkg cukru

1 łyżka cukru waniliowego

3 łyżki soku z cytryny

  • Dodatkowo:

cukier puder

dżem malinowy (lub inny, najlepiej kwaskowy)

 

 

 

*** Masło ucieramy mikserem razem z cukrami  i żółtkami. Dodajemy sok z cytryny miksujemy do uzyskania jednolitej masy ***

*** Dodajemy mąkę i wyrabiamy gładkie ciasto ***

*** Ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie na grubość około 0,5 cm. Foremkami wycinamy ciasteczka ***

*** W co drugim ciasteczku wycinamy otwór np. gwiazdkę, serduszko, kółeczko (w choineczkach możemy powycinać małe dziurki za pomocą słomki do napojów). Gotowe ciasteczka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce ***

*** Ciasteczka wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 10 minut – do zrumienienia ***

*** Po wystudzeniu ciasteczka z otworami posypujemy cukrem pudrem ***

*** Natomiast pełne ciasteczka smarujemy dżemem ***

*** Ciasteczka z dziurką przyklejamy do ciasteczek posmarowanych dżemem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE