Śledzie po tatarsku
Śledzie w sosie tatarskim to pomysł na pyszną przekąskę. Wspaniale sprawdzą się zarówno na świątecznym jak i imprezowym stole. Takie śledziki możemy podać również w formie koreczków nabijając na wykałaczkę naprzemiennie marynowane grzybki (np. pieczarki), śledziki w sosie tatarskim, mini korniszonki (lub kawałki ogórków konserwowych) i ponownie śledzie.
Składniki:
0,5 kg wymoczonych filetów śledziowych – matiasów
1 cebula
1 mały słoiczek marynowanych grzybków np. pieczarek
3 ogórki konserwowe
2-3 łyżki majonezu
2-3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
przyprawy: sól, pieprz, cukier
*** Śledzie osuszamy i kroimy w kostkę ***
*** Grzybki odsączamy z zalewy i kroimy w kosteczkę ***
*** Cebulę oraz ogórki również kroimy w drobną kosteczkę ***
*** Pokrojone grzybki, ogórki oraz cebulkę przekładamy do miski, dodajemy majonez oraz śmietanę, mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz cukrem ***
*** Dodajemy pokrojone śledzie, mieszamy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin ***
*** Z tak przygotowanych śledzi możemy wykonać koreczki nabijając na wykałaczki naprzemiennie śledzie z marynowanym grzybkami oraz małymi korniszonami ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE! POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
Jak długo można je trzymać w lodówce?
octu nie ma byc ?
Octu nie dodajemy, jedynie grzybki marynowane w occie.
Na sylwestra jak znalazł! Dzięki za inspirację, uwielbiam śledzie i pieczarki.