Śledzie po tatarsku


Śledzie po tatarsku

Śledzie w sosie tatarskim to pomysł na pyszną przekąskę. Wspaniale sprawdzą się zarówno na świątecznym jak i imprezowym stole. Takie śledziki możemy podać również w formie koreczków nabijając na wykałaczkę naprzemiennie marynowane grzybki (np. pieczarki), śledziki w sosie tatarskim, mini korniszonki (lub kawałki ogórków konserwowych) i ponownie śledzie.

 

 

Składniki:

0,5 kg wymoczonych filetów śledziowych – matiasów

1 cebula

1 mały słoiczek marynowanych grzybków np. pieczarek

3 ogórki konserwowe

2-3 łyżki majonezu

2-3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany

przyprawy: sól, pieprz, cukier

 

 

*** Śledzie osuszamy i kroimy w kostkę ***

*** Grzybki odsączamy z zalewy i kroimy w kosteczkę ***

*** Cebulę oraz ogórki również kroimy w drobną kosteczkę ***

*** Pokrojone grzybki, ogórki oraz cebulkę przekładamy do miski, dodajemy majonez oraz śmietanę, mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz cukrem ***

*** Dodajemy pokrojone śledzie, mieszamy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin ***

*** Z tak przygotowanych śledzi możemy wykonać koreczki nabijając na wykałaczki naprzemiennie śledzie z marynowanym grzybkami oraz małymi korniszonami ***

*** SMACZNEGO ***

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

  • DANIA JEDNOGARNKOWE! POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ


KOMENTARZE

4 komentarzy do “Śledzie po tatarsku