Seromak
Seromakwiec, seromak albo sernik z makiem… czyli połączenie dwóch (moich ulubionych) ciast! Jest przepyszny, wilgotny, idealnie słodki, po prostu wspaniały. Co prawda wymaga trochę pracy, ale wykonanie idzie dość szybko i sprawnie. Polecam!
Do wypieku ciasta użyłam blaszki o wymiarach 32×20 centymetry.
Składniki:
- Masa serowa
1,20kg sera twarogowego
1 budyń śmietankowy
200g masła (lub margaryny)
5 jajek
3/4 szklanki cukru
- Masa makowa:
900g masy makowej (użyłam masy z puszki)
5 jajek
pół szklanki mąki pszennej
pół szklanki cukru
150g masła (lub margaryny)
- Na spód:
herbatniki – ok 25 sztuk
1 łyżka masła lub margaryny
*** Masa serowa:ser mielimy dwukrotnie ***
*** Miękkie masło miksujemy z cukrem i żółtkami jaj ***
*** Dodajemy zmielony ser oraz budyń (sam proszek) i dokładnie mieszamy ***
*** Białka jaj ubijamy na sztywną pianę ***
*** Do masy serowej dodajemy pianę z białek i delikatnie całość łączymy za pomocą łyżki ***
*** Masa makowa: masło lub margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia ***
*** Żółtka ubijamy z cukrem, a następnie dodajemy przestudzone masło, mieszamy ***
*** Dodajemy masę makową oraz mąkę i mieszamy ***
*** Białka jaj ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do maku, delikatnie mieszamy ***
*** Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia (moja ma wymiary 32x20cm). Dno blaszki smarujemy delikatnie masłem lub margaryną i wykładamy herbatnikami ***
*** Na herbatnikach wykładamy naprzemiennie – raz łyżkę masy makowej, raz łyżkę masy serowej ***
*** Drugą warstwę wykładamy tak samo, ale odwrotnie – na masę serową układamy delikatnie masę makową, a na masę makową – masę serową (nie musi być to wykonane równo, gdyż podczas pieczenia i tak masy się porozsuwają) ***
*** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez ok 80 minut ***
*** Po upieczeniu ciasto zostawiamy jeszcze przez około pół godziny w lekko uchylonym (wyłączonym już) piekarniku. Wystudzone ciasto możemy polukrować lub polać czekoladą ( u mnie lukier i gorzka czekolada – rozmazane wykałaczką) ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- CIASTA I WYPIEKI ŚWIĄTECZNE KLIKNIJ TUTAJ
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ
Świetny sernik i opis jak zrobić bardzo dobrze opisany ,na pewno zrobię na święta dziękuję za przepis i pozdrawiam cieplutko
Witam,kupiłaam ser z wiaderka, co zrobić żeby ciasto nie było za rzadkie? może dodać więcej budyniu?
Może głupie pytanie Ale jak ten lukier z czekoladą tak ładnie rozmazać?
Najpierw sernik polałam lukrem i szybko, gdy jeszcze nie zastygł zrobiłam paseczki z rozpuszczonej czekolady, następnie rozmazałam całość pociągając wzdłuż raz przy razie wykałaczką. Całą operację trzeba wykonać dość szybko, aby lukier i czekolada nie zdążyły zastygnąć zanim zaczniemy rozmazywać je wykałaczką.
Mam nadzieję, że napisałam to w miarę zrozumiale.
A czy zamiast herbatników mogę zrobić kruche ciasto
Tak, można zrobić kruche ciasto.
Czy jakbym zrobiła sama masę makową to jakiej ilości suchego maku trzeba by było użyć?
Czy robiła Pani wersję z kruchym spodem? Jak mtslucie czy byłby dobry? Oczywiście trzeba apier podpiec spód…
Nie robiłam, ale myślę,że też będzie ok
A czy do gotowej masy makowej dodajesz cukier
Tak, tak jak jest napisane w przepisie.
Zapomniałam dodać herbatniki na spód trudno będzie bez mam nadzieję że się uda
Jakich herbatnikow Pani użyła? Czy mogą być pettitki?
Użyłam najzwyklejszych herbatników typu be-be. Mogą być petitki.
Mam ser w wiaderku czy może być
Myślę, że tak, ale ciasto serowe może być rzadsze z sera z wiaderka.
Na jakiej opcji piekarnika piec ( góra dól, termoobieg) i na ktorym poziomie ?
Pieczemy na środkowym poziomie, opcja góra-dół.
Masa makową- pół szklanki mąki pszennej? To nie pomyłka?
Tak, to nie pomyłka. Do masy makowej dodajemy pół szklanki mąki.
wygląda obłędnie i myślę że równie tak smakuje .dziękuję.
Placek super ! zrobilam wczoraj wieczorem a dzisiaj juz polowy nie ma 😉