Sernik Twix
Jest przepyszny, delikatny, puszysty i wprost rozpływa się w ustach…! A do tego znika w mgnieniu oka. To chyba mój ulubiony sernik. Polecam 🙂
Do wypieku ciasta użyłam blaszki o wymiarach 32×20 centymetry.
Składniki:
- Spód ciasta:
150g ciasteczek zbożowych (np. Digestive, Krakuski…lub inne)
3 opakowania batoników Twix (6 pojedynczych batoników)
60g roztopionego masła lub margaryny
- Masa serowa:
1 kg twarogu sernikowego (użyłam ser z wiaderka)
6 jajek
130g cukru
szczypta soli
1 mały cukier waniliowy
60g masła
225ml śmietanki kremówki
50g mąki ziemniaczanej
- Wierzch ciasta:
1 czekolada mleczna lub deserowa + ok 10 łyżek śmietanki
1/2 białej czekolady + ok 2-3 łyżki śmietanki
*** Ciasteczka i Twiksy przekładamy do malaksera ***
*** Wszystko miksujemy razem na proszek ***
*** Dodajemy roztopione masło lub margarynę, mieszamy i wykładamy na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (moja blaszka ma wymiary 32x20cm). Całość wkładamy do lodówki ***
*** Przygotowujemy masę serową: masło roztapiamy i odkładamy do przestudzenia ***
*** Żółtka jaj ucieramy z cukrem ***
*** Do żółtek dodajemy ser, przestudzone masło, śmietankę oraz mąkę ziemniaczaną i wszystko razem miksujemy na gładką masę ***
*** Białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli ***
*** Ubite białka dodajemy do masy serowej i całość delikatnie mieszamy łyżką ***
*** Masę wylewamy na spód Twixowy – wyrównujemy ***
*** Sernik wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C (góra-dół) i pieczemy przez 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 120’C i pieczemy jeszcze przez 90 minut. Po upieczeniu ciasto zostawiamy do wystudzenia w lekko uchylonym piekarniku. Po całkowitym wystudzeniu wstawiamy do lodówki ***
*** Wykonujemy polewę: w garnuszku podgrzewamy śmietankę wkruszamy do niej czekoladę i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej polewy. Czekoladę wylewamy na wierzch ciasta i dokładnie rozprowadzamy za pomocą łyżki ***
*** Aby uzyskać efekt wzorków, musimy w drugim garnuszku rozpuścić pół tabliczki białej czekolady ze śmietanką. Następnie na ciemnej czekoladzie rozprowadzamy łyżką jasną polewę w tzw. szlaczek ***
*** Za pomocą patyczka (takiego do szaszłyków) zaciągamy przez całą długość aby rozmazać trochę położony już zygzak. Całą „operacje” trzeba wykonać gdy czekolady są jeszcze ciepłe gdyż polewa dość szybko zastyga i wówczas już wzorek nam nie wyjdzie ***
*** Ciasto wkładamy do lodówki aby polewa zastygła ***
*** SMACZNEGO ***
Polecam również:
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ
Jak długo zachowuje smak/świeżość?
Nie sprawdzałam tego, bo zazwyczaj szybko u nas znika, ale myślę, że tak do około 5-6 dni spokojnie
Robię już drugi raz, polewę też wedlug przepisu a mimo to czekolada jest zbyt płynna, nie zastyga 🙁
Tak, przepis jest jednym z pierwszych, możliwe że źle policzyłam ilość mleka, teraz z doświadczenia stwierdzam, że lepiej byłoby użyć śmietanki, aby polewa była gęściejsza. Tak też zmieniłam w przepisie 😉
Sernik przepyszny robiłam i robię kolejny raz na Święta Wielkanocne polecam
Po trzymaniu sernika 15 minut w 180st oraz 90 min w 120st on jest nadal biały…jak sprawdzic czy siw juz upiekł…?
Witam, śmietanka ma być schlodzona? 30 czy 36%?
Ten sernik jest po prostu PRZEPYSZNY!
Mój pierwszy sernik na dodatek jako pierwsze ciasto w nowym piekarniku zrobiłam w tortownicy wszystkim smakuje.
Kupilam smietanke 30% 200gram , 225 ml ile to gram? 🙂
Witam, jak rozkruszyc ciastka z twixem na proszek, skoro twix ma masę karmelową, która się klei do wszystkiego?
Witam, to nie jest problem, do masy i tak później dodajemy tłuszcz aby była klejąca. Chodzi o to aby aby rozkruszyć batoniki w malakserze jak najdrobniej.
Jaki cukier zwykły czy puder cukier?
Blaszka jakie wyniary
moja blaszka ma wymiary 32x20cm
Jestem zachwycona przepisami, dziś dostałam link do waszej strony a od jutra zaczynam korzystać z przepisów, będzie słodko i wesoło
Witam,a czy śmietankę ubić czy tez wlać płynną?
Witam, śmietankę wlewamy płynną.
jakie wymiary ma blaszka?
ale pyszny musi być ten serniczek
słodka rozpusta 😉