Sękaczek


Sękaczek

Bardzo efektowne i mega smaczne ciasto, które idealnie wkomponuje się w świąteczne potrawy. Pomysł na ten pyszny wypiek zaczerpnęłam ze strony babeczka.zuzka.pl. Nie wiem skąd wzięła się jego nazwa, ale spodobała mi się więc ją zostawiłam i u mnie 😉

 

 

Składniki:

  • Ciasto:

350g mąki pszennej

250g zimnego masła lub margaryny

100g cukru

2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%

2 jajka

2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • Masa jabłkowa:

2 kg jabłek

1 galaretka cytrynowa

1 galaretka pomarańczowa

  • Masa orzechowa:

200g orzechów włoskich

120g cukru

3 łyżki miodu

2 łyżki mleka

80g masła lub margaryny

 

 

 

*** Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, jajka, śmietanę oraz pokrojone na kawałki masło lub margarynę. Wyrabiamy gładkie ciasto. Gdyby ciasto kleiło się do rąk dodajemy więcej mąki ***

*** Ciasto dzielimy na 3 równe części. Blaszkę do pieczenia (moja ma wymiary 32 x 20 cm) wykładamy pergaminem. Pierwszą część ciasta rozwałkowujemy i wykładamy nim dno foremki ***

*** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 210’C i pieczemy przez około 15 minut – do zrumienienia. W ten sam sposób pieczemy dwa pozostałe placki. Po upieczeniu placki studzimy ***

*** Jabłka obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o dużych oczkach ***

*** Starte jabłka przekładamy do garnka i smażymy pod przykryciem przez 10 minut. Następnie dodajemy galaretki (sam proszek), mieszamy i odkładamy do lekkiego przestudzenia ***

*** Przygotowujemy masę orzechową: orzechy włoskie grubo siekamy ***

*** Do garnka wkładamy orzechy, cukier, miód, mleko i masło lub margarynę. Mieszamy i zagotowujemy. Odkładamy do przestudzenia ***

*** Na pierwszym kruchym blacie wykładamy połowę masy jabłkowej ***

*** Przykrywamy drugim kruchym plackiem i wykładamy na niego resztę masy jabłkowej ***

*** Całość przykrywamy ostatnim upieczonym kruchym blatem. Na wierzch wykładamy masę orzechową ***

*** Ciasto wkładamy na całą noc do lodówki ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ


KOMENTARZE

Komentarz do “Sękaczek