Makowa gwiazda świąteczna
Pyszne połączenie ciasta drożdżowego i masy makowej. Ciasto jest proste w wykonaniu i bardzo efektowne, a w smaku…rewelacyjne!
Ciasto drożdżowe z którego zrobiłam gwiazdę to moje stare sprawdzone ciasto na rogaliki 🙂
Składniki:
- Ciasto:
500g mąki
8g suchych drożdży
200ml ciepłego mleka
50g cukru
1 jajko
1 żółtko
125g masła
- Nadzienie:
1 puszka masy makowej
- Dodatkowo:
białko do posmarowania ciasta
lukier do polania ciasta
*** Masło roztapiamy i studzimy. Mąkę mieszamy z suchymi drożdżami, dodajemy cukier, jajko, żółtko oraz przestudzone masło. Mieszamy i wyrabiamy ciasto dodając powoli ciepłe (ale nie gorące) mleko ***
*** Ciasto wyrabiamy, aż będzie miękkie i sprężyste, a następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia ***
*** Po godzinie ciasto ponownie wyrabiamy na posypanym mąką blacie i dzielimy na 4 części ***
*** Każdą część ciasta rozwałkowujemy na kształt koła o średnicy około 26 cm ***
*** Pierwsze koło z ciasta przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i smarujemy 1/3 części masy makowej ***
*** Na masę kładziemy drugie koło z ciasta i smarujemy je drugą częścią masy makowej ***
*** Całość przykrywamy trzecią częścią ciasta i rozsmarowujemy resztę masy makowej. Wszystko przykrywamy ostatnim kołem z ciasta (wierzchu już nie przykrywamy makiem). Na środku odciskamy szklanką koło ***
*** Ciasto nacinamy nożem na dwie części (nie nacinając go do samego środka, środek pozostawiamy bez nacięcia), następnie ponownie na dwie części i jeszcze raz na dwie, aż powstanie 8 części ***
*** Następnie każdą część ciasta przecinamy jeszcze na pół, tak aby powstało nam 16 części ***
*** Dwa sąsiadujące paski skręcamy dwa razy wokół własnej osi ***
*** Czynność tą powtarzamy z wszystkimi pozostałymi paskami ***
*** Końcówki pierwszej pary pasków zlepiamy ze sobą ***
*** Tak samo postępujemy z pozostałymi paskami ***
*** Ciasto z wierzchu smarujemy roztrzepanym białkiem ***
*** Ciasto pieczemy w temperaturze 180’C przez około 30 minut ***
*** Gwiazdę wyjmujemy z piekarnika i po lekkim przestudzeniu polewamy lukrem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ
Jaki program piekarnika? Góra dół?
Tak, góra-dół.
Czy ja dobrze rozumiem że jednej z czterecb części ciasta nie używamy?
Używamy wszystkie cztery części ciasta. Edytowałam trochę przepis, mam nadzieję, że teraz będzie jaśniejszy 🙂
Ile można dodać świeżych drożdży zamiast suchych?
Ilość drożdży świeżych zawsze należy podwoić w stosunku do suchych, czyli w tym przypadku będzie to w zaokrągleniu około 15 gram. Przypominam tylko, że ze świeżych drożdży zawsze trzeba najpierw zrobić rozczyn.
Rewelacja
ślicznie wygląda