Rogaliki serowo-makowe
Mięciutkie, rumiane i przepyszne drożdżowe rogaliki nadziane masą serową i makową. Doskonałe na przeróżne przyjęcia jak i na święta. Polecam!
Składniki:
- Ciasto:
500g mąki
8g suchych drożdży
200ml ciepłego mleka
50g cukru
1 jajko
1 żółtko
125g masła
- Nadzienie:
350g masy makowej z puszki
250g twarogu (użyłam półtłustego, mielonego ale może być też niemielony)
1 żółtko
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżki cukru
- Dodatkowo:
białko do posmarowania rogalików
cukier puder do posypania
*** Masło roztapiamy i studzimy. Mąkę mieszamy z suchymi drożdżami, dodajemy cukier, jajko, żółtko oraz przestudzone masło. Mieszamy i wyrabiamy ciasto dodając powoli ciepłe (ale nie gorące) mleko ***
*** Ciasto wyrabiamy, aż będzie miękkie i sprężyste, a następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia ***
*** Następnie ciasto ponownie wyrabiamy i dzielimy na 4 części. Każdą część rozwałkowujemy na koło o średnicy około 30 cm i dzielimy na 8 trójkątów ***
*** Do twarogu dodajemy cukry oraz żółtko i mieszamy tworząc jednolitą masę ***
*** Na każdym trójkącie ciasta układamy łyżeczkę twarogu oraz łyżeczkę masy makowej. Rogaliki zwijamy zaczynając od szerszego końca. Końcówki delikatnie zlepiamy aby nadzienie nie wypłynęło podczas pieczenia ***
*** Zwinięte rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ***
*** Rogaliki smarujemy z wierzchu roztrzepanym białkiem jajka ***
*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180’C (z termoobiegiem) i pieczemy przez około 15-20 minut – do zrumienienia. Po przestudzeniu rogaliki posypujemy cukrem pudrem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM RÓWNIEŻ:
- KRUCHE ROGALIKI Z CIASTA SEROWEGO PRZEPIS TUTAJ
- SZYBKIE ROGALIKI DROŻDŻOWE PRZEPIS TUTAJ
- ROGALIKI TRZYSKŁADNIKOWE PRZEPIS TUTAJ
- POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA PRZEPIS TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ