Kopiec kreta na dużą blachę
Kopiec kreta to znane i lubiane ciasto, które zazwyczaj robimy w okrągłej wersji, często wykorzystując do tego gotową masę z pudełka. Dziś polecam domową, większą i bardziej „płaską” wersje tego wspaniałego łakocia. Ciasto jest pyszne, o wiele smaczniejsze niż gotowiec z torebki, ale równie łatwe w wykonaniu.
Składniki:
- Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
1 szklanka oleju
3 jajka
1,5 szklanki mleka
4 łyżki kakao
1,5 łyżeczki sody
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- Składniki na krem:
500ml śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
1 galaretka cytrynowa
30g czekolady mlecznej lub deserowej
6 bananów
sok z połowy cytryny
*** Wszystkie składniki na ciasto dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa ***
*** Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę – moja ma wymiary 26 x 21 cm. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy około 40 minut- do suchego patyczka ***
*** Ciasto studzimy, a następnie ścinamy z niego nierówny wierzch. Spód ciasta układamy ponownie w foremce ***
*** Wierzch ciasta kruszymy w dłoniach i przekładamy do miseczki ***
*** Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody i studzimy ***
*** Banany obieramy, przekrawamy wzdłuż na połówki, smarujemy sokiem z cytryny i układamy na cieście ***
*** Następnie banany smarujemy z wierzchu cienką warstwą galaretki ***
*** Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Następnie ciągle miksując dodajemy cienkim strumieniem resztę galaretki cytrynowej ***
*** Czekoladę kroimy w drobną kosteczkę lub ścieramy na tarce o dużych oczkach ***
*** Czekoladę wsypujemy do masy śmietanowej, mieszamy ***
*** Masę wykładamy na banany i równomiernie rozprowadzamy ***
*** Całość posypujemy pokruszonym ciastem i lekko dociskamy ręką ***
*** Ciasto wstawiamy do lodówki na minimum kilka godzin, a najlepiej całą noc ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- SURÓWKI DO OBIADU, GRILLA I BURGERÓW KLIKNIJ TUTAJ
Przepyszne. Zawsze wychodzi, nie jest płaskie i na dodatek cała rodzina skosztuje, bo jest na dużą blachę
Upiekłam to ciasto na dzień babci. Wyszło rewelacyjne. Polecam!
Mi z tego przepisu ciasto wyszło gumowate nie wiem czemu
Proszę o proporcję składników na foremkę 24×24 🙂