Roladki z mięsa mielonego z kapustą i pieczarkami
Bardzo smaczne i proste w przygotowani, roladki wieprzowe z pysznym farszem, polane aromatycznym sosem, świetnie sprawdzą się jako obiad dla całej rodziny. Polecam!
Składniki:
0,5kg wieprzowego mięsa mielonego
1 jajko
2 łyżki kaszy manny (lub bułki tartej)
1/2 szklanki mąki
250g kapusty kiszonej
150g pieczarek
1 cebula
1 łyżka masła
2 szklanki bulionu mięsnego lub rosołu
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
3 plasterki suszonych grzybów
Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka mielona, zielona pietruszka, liść laurowy, ziele angielskie
olej do smażenia
*** Kiszoną kapustę przekładamy do garnka, zalewamy wodą, gotujemy do miękkości i odcedzamy ***
*** Pieczarki oraz cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy na rozgrzanym oleju, do odparowania wody ***
*** Do pieczarek dodajemy drobno pokrojoną kapustę oraz masło, mieszamy i zasmażamy przez chwilę. Całość doprawiamy delikatnie solą, pieprzem oraz majerankiem ***
*** Mięso mielone mieszamy z kaszą manną (lub z bułką tartą), jajkiem oraz przyprawami- do smaku ***
*** Mięso dzielimy na 5-6 części. Każdą część spłaszczamy dłonią na desce, na dość cienki placek i nakładamy równomiernie po 2 łyżki farszu ***
*** Mięso z farszem zwijamy do środka, formujemy w dłoniach tworząc rolady i obtaczamy w mące ***
*** Roladki smażymy na mocno rozgrzanym oleju na rumiany kolor z każdej strony ***
*** Następnie mięso zalewamy bulionem, dodajemy suszone grzyby, liść laurowy, 3 kulki ziela angielskiego i dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu przez około 20 minut, co jakiś czas obracając roladki ***
*** Po tym czasie do powstałego sosu dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i dusimy jeszcze przez kilka minut ***
*** W razie potrzeby sos możemy jeszcze zaciągnąć odrobiną wody rozrobionej z 1 łyżką mąki. Przed podaniem potrawę posypujemy posiekaną zieloną pietruszką ***
*** Podajemy z ziemniaczkami, kluskami lub kaszą oraz warzywami ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
Pyszne!!! Polecam:)
Polecam bardzo pyszne.
Dobre. polecam!
Moje roladki popękaly podczas smażenia. Jaka jest przyczyna?
Po obtoczeniu mięsa w mące, roladki należy dobrze uformować w rękach, delikatnie je ściskając. Wówczas nie powinny popękać.
Moze być mieszane mięso mielone?
Tak, można użyć mieszanego mięsa mielonego.
Fajny pomysł na mięso mielone.