Sernik dyniowy z Oreo
Delikatny, aksamitny i rozpływający się w ustach sernik z dodatkiem dyni, na spodzie z ciasteczek oreo i oblany obłędną polewą czekoladową to rewelacyjny deser, któremu ciężko się oprzeć. Polecam!
Składniki:
300g puree z dyni (przepis poniżej)
1 kg zmielonego sera (użyłam ser z wiaderka)
3 jajka
250g mascarpone
200g cukru
1 łyżka cukru waniliowego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 budyń waniliowy – 40g
300g ciasteczek Oreo
60g masła
- Dodatkowo:
30g mlecznej czekolady
30g gorzkiej czekolady
1/3 szklanki mleka
*** Aby przygotować puree z dyni należy pokroić ją na plastry, wydrążyć z pestek, przełożyć do żaroodpornego naczynia, przykryć folią aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 180’C przez około 1 godzinę – do miękkości. Upieczoną dynie studzimy, obieramy ze skórki i blendujemy mikserem na mus. Tak przygotowane puree możemy przechowywać w lodówce maksymalnie do 5 dni. Możemy je także poporcjować i zamrozić, a następnie używać do przygotowywania ciast i deserów ***
*** Ciasteczka Oreo dokładnie mielimy na proszek ***
*** Następnie dodajemy roztopione masło i ponownie miksujemy. Masę wykładamy na spód i boki tortownicy (moja ma średnice 22 cm ale można użyć większej) ***
*** Puree z dyni miksujemy ze zmielonym serem oraz serkiem mascarpone. Dodajemy cukier oraz cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną, budyń (sam proszek) i jajka. Wszystko dokładnie miksujemy ***
*** Masę serową przekładamy do tortownicy wyłożonej zmiksowanymi ciasteczkami ***
*** Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około godziną. Po upieczeniu studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Po wystudzeniu zdejmujemy obręcz i wkładamy do lodówki ***
*** Czekolady roztapiamy w garnuszku wraz z mlekiem, mieszamy ***
*** Polewą czekoladową polewamy sernik z wierzchu ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- PRZEPYSZNE CIASTO DYNIOWE PRZEPIS TUTAJ
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ