Sernik dyniowy z Oreo


Sernik dyniowy z Oreo

Delikatny, aksamitny i rozpływający się w ustach sernik z dodatkiem dyni, na spodzie z ciasteczek oreo i oblany obłędną polewą czekoladową to rewelacyjny deser, któremu ciężko się oprzeć. Polecam!

 

 

Składniki:

300g puree z dyni (przepis poniżej)

1 kg zmielonego sera (użyłam ser z wiaderka)

3 jajka

250g mascarpone

200g cukru

1 łyżka cukru waniliowego

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 budyń waniliowy – 40g

300g ciasteczek Oreo

60g masła

  • Dodatkowo:

30g mlecznej czekolady

30g gorzkiej czekolady

1/3 szklanki mleka

 

 

 

 

*** Aby przygotować puree z dyni należy pokroić ją na plastry, wydrążyć z pestek, przełożyć do żaroodpornego naczynia, przykryć folią aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 180’C przez około 1 godzinę – do miękkości. Upieczoną dynie studzimy, obieramy ze skórki i blendujemy mikserem na mus. Tak przygotowane puree możemy przechowywać w lodówce maksymalnie do 5 dni. Możemy je także poporcjować i zamrozić, a następnie używać do przygotowywania ciast i deserów ***

*** Ciasteczka Oreo dokładnie mielimy na proszek ***

*** Następnie dodajemy roztopione masło i ponownie miksujemy. Masę wykładamy na spód i boki tortownicy (moja ma średnice 22 cm ale można użyć większej) ***

*** Puree z dyni miksujemy ze zmielonym serem oraz serkiem mascarpone. Dodajemy cukier oraz cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną, budyń (sam proszek) i jajka. Wszystko dokładnie miksujemy ***

*** Masę serową przekładamy do tortownicy wyłożonej zmiksowanymi ciasteczkami ***

*** Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około godziną. Po upieczeniu studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Po wystudzeniu zdejmujemy obręcz i wkładamy do lodówki ***

*** Czekolady roztapiamy w garnuszku wraz z mlekiem, mieszamy ***

*** Polewą czekoladową polewamy sernik z wierzchu ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

KOMENTARZE