Jabłkowo-cynamonowe ciasto na maślance
Dziś zapraszam na delikatne, wilgotne i pięknie pachnące ciasto z jabłkami. Jest łatwe i szybkie w przygotowaniu oraz bardzo smaczne. Polecam!
Składniki:
2,5 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 szklanka maślanki
2 jajka
1/2 szklanki oleju
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżka cynamonu
1 kg jabłek
cukier puder do posypania ciasta
*** Jabłka obieramy i kroimy w kostkę ***
*** Cukier i cukier waniliowy miksujemy z jajkami, dodajemy maślankę oraz oliwę, mieszamy. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i powoli dodajemy do reszty, mieszamy ***
*** Ciasto przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę ( moja ma wymiary 26 x 21 cm) ***
*** Na ciasto wykładamy pokrojone w kostkę jabłka ***
*** Jabłka posypujemy cynamonem ***
*** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 1 godziną – do suchego patyczka. Po przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- NAJLEPSZE CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ