Ciasteczka z pająkami


Ciasteczka pająki

Strasznie smaczne, przerażająco fajne, obłędnie kruche i potwornie łatwe w przygotowaniu – takie właśnie są ciasteczka z pająkami na halloween 😉

 

 

Składniki:

100g miękkiego masła

1 szklanka mąki pszennej

1 jajko

1/3 szklanki cukru

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

1/3 łyżeczki soli

  • Dodatkowo:

polewa czekoladowa lub czekolada do rozpuszczenia

duże czekoladowe groszki (u mnie wiśnie w czekoladzie)

lukier lub biała czekolada

 

 

*** Masło ucieramy mikserem wraz z cukrem na puszystą masę, dodajemy jajko i nadal miksujemy, aż masa będzie gładka ***

*** Dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz solą i całość zagniatamy na gładkie ciasto. Gdyby ciasto bardzo się kleiło, można podsypać dodatkowo delikatnie mąką ***

*** Ciasto wkładamy na około 20 minut do zamrażarki, a następnie dzielimy je na porcję formując niewielkie kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Gotowe kulki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia w dość sporych odległościach od siebie. Z podanej porcji składników wyszło mi 18 ciasteczek ***

*** Ciasteczka wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 12-15 minut – do mocnego zrumienienia. Podczas pieczenia ciasteczka „rozleją się”, urosną i staną się bardziej płaskie, dlatego ważne aby zachować między nimi odstęp. Piekłam z termoobiegiem ***

*** Z polewy czekoladowej lub czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej wykonujemy nóżki pająków, najlepiej zrobić to za pomocą wykałaczki ***

*** Na środku każdego ciastka wykonujemy keks z czekolady i przyklejamy na nim czekoladowy groszek. Za pomocą lukru lub rozpuszczonej białej czekolady wykonujemy oczy pająkom ***

***Ciasteczka odkładamy aby polewa zastygła ***

*** SMACZNEGO ***

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE