Ciasteczka pająki
Strasznie smaczne, przerażająco fajne, obłędnie kruche i potwornie łatwe w przygotowaniu – takie właśnie są ciasteczka z pająkami na halloween 😉
Składniki:
100g miękkiego masła
1 szklanka mąki pszennej
1 jajko
1/3 szklanki cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki soli
- Dodatkowo:
polewa czekoladowa lub czekolada do rozpuszczenia
duże czekoladowe groszki (u mnie wiśnie w czekoladzie)
lukier lub biała czekolada
*** Masło ucieramy mikserem wraz z cukrem na puszystą masę, dodajemy jajko i nadal miksujemy, aż masa będzie gładka ***
*** Dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz solą i całość zagniatamy na gładkie ciasto. Gdyby ciasto bardzo się kleiło, można podsypać dodatkowo delikatnie mąką ***
*** Ciasto wkładamy na około 20 minut do zamrażarki, a następnie dzielimy je na porcję formując niewielkie kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Gotowe kulki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia w dość sporych odległościach od siebie. Z podanej porcji składników wyszło mi 18 ciasteczek ***
*** Ciasteczka wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 12-15 minut – do mocnego zrumienienia. Podczas pieczenia ciasteczka „rozleją się”, urosną i staną się bardziej płaskie, dlatego ważne aby zachować między nimi odstęp. Piekłam z termoobiegiem ***
*** Z polewy czekoladowej lub czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej wykonujemy nóżki pająków, najlepiej zrobić to za pomocą wykałaczki ***
*** Na środku każdego ciastka wykonujemy keks z czekolady i przyklejamy na nim czekoladowy groszek. Za pomocą lukru lub rozpuszczonej białej czekolady wykonujemy oczy pająkom ***
***Ciasteczka odkładamy aby polewa zastygła ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA I PRZEKĄSKI NA PRZYJĘCIE DLA DZIECI KLIKNIJ TUTAJ
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ