Kotlety po prowansalsku
Delikatne, kruche, soczyste i aromatyczne kotlety schabowe w nowym wydaniu. Wspaniale smakują z duszonymi ziemniaczkami i gotowanymi warzywami, surówką lub kapustą kiszoną jako dodatkiem do obiadu. Dla mnie to ciekawa alternatywa dla zwykłych kotletów.
Składniki:
4-5 plastrów schabu
2 jajka
1 szklanka bułki tartej
1 /2 szklanki mąki
200g gęstego jogurtu naturalnego
10dkg żółtego sera
sól i pieprz
olej, smalec lub masło klarowane – do smażenia
*** Mięso dokładnie myjemy, osuszamy, rozbijamy i przyprawiamy z dwóch stron solą oraz pieprzem ***
*** Ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach i mieszamy z bułką tartą (użyłam sera gouda, ale świetnie tu sprawdzi się także ser cheddar) ***
*** Kotlety schabowe smarujemy z dwóch stron gęstym jogurtem naturalnym ***
*** Na osobny talerz wsypujemy mąkę, a w głębokim talerzu rozbełtujemy jajka ***
*** Kotlety posmarowane jogurtem panierujemy najpierw w mące, następnie w jajku, a później w bułce tartej z serem ***
*** Smażymy na rozgrzanym tłuszczu, na średnim ogniu, z obu stron na rumiano. Podajemy z duszonymi ziemniaczkami oraz ulubionymi warzywami ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- POMYSŁY NA SZYBKI, TANI I ŁATWY OBIAD! KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
ale pyszny obiad!