Maślany, puszysty jabłecznik
Pulchna, delikatna i wspaniale maślana szarlotka dziś u mnie zagościła. Jest prosta i dość szybka w przygotowaniu, a w smaku tak pyszna, że trudno się jej oprzeć. Polecam wypróbować!
Tortownica, w której piekłam ciasto ma średnicę 22 centymetry.
Składniki:
ok. 600g jabłek
sok z połowy cytryny
160g masła
130g cukru
4 jajka
szczypta soli
100g mąki pszennej
100g mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
cukier puder do posypania ciasta
*** Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy żółtka i krótko miksujemy. Obie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i partiami dodajemy do masy, mieszamy. Całość delikatnie miksujemy, tylko do czasu połączenia się składników (nie za długo!) ***
*** Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli ***
*** Białka dodajemy do ciasta i bardzo delikatnie mieszamy ***
*** Jabłka obieramy, kroimy w dużą kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny i mieszamy ***
*** Na wyłożony papierem do pieczenia spód tortownicy (moja ma średnice 22 cm) przekładamy połowę ciasta ***
*** Na ciasto wykładamy jabłka ***
*** Na wierzchu rozsmarowujemy resztę ciasta ***
*** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 45 minut – do suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy i posypujemy cukrem pudrem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA WYKORZYSTANIE BIAŁEK JAJ KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ
Bardzo puszyste ciasto. Szkoda, że tak szybko znika
Ciasto jest pyszne i przepis super, dlugo szukałam przepisu na ciasto z jabłkami, który jest prosty a jednocześnie smaczny :). Mam pytanie do Ciebie, gdyż zrobiłam drugi raz i nie dopieka mi się spód i boki. Masz jakiś pomysł co zrobić, by było wypieczone tak jak Twoje na zdjęciach? Pozdrawiam serdecznie i będę wdzięczna za odpowiedź. Ania
Robiąc zgodnie z przepisem, ciasto wychodzi mi w pełni dopieczone, jeżeli natomiast spód i boki nie dopiekają się myślę, że może być to zależne od piekarnika. Może gdyby na koniec włączyć na kilka minut tylko dolną grzałkę pomogłoby to dopiec ciasto.
Dziękuję za przepis, smakowało super. Serdecznie pozdrowienia.
Bardzo się cieszę, że smakowało. Pozdrawiam również 🙂
fajny przepis; na pewno wypróbuję