Schab po meksykańsku
Przedstawiam Wam dziś schab w pysznej, lekko pikantnej wersji meksykańskiej. Potrawa ta idealnie pasuje do ryżu lub makaronu. Mięso jest kruche i soczyste. Polecam :))
Składniki:
0,5 kg schabu
1 cebula
1 szklanka wody
2 ząbki czosnku
pół szklanki pokrojonej zielonej fasolki szparagowej (użyłam mrożonej)
pół szklanki pokrojonej w kostkę marchewki (użyłam mrożonej)
pół szklanki czerwonej fasolki z puszki
pół szklanki kukurydzy konserwowej
pół szklanki groszku konserwowego
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, chilli, kmin rzymski mielony, oregano, 1 łyżeczka cukru
olej do smażenia
*** Schab myjemy osuszamy, tniemy w plastry i lekko rozbijamy a następnie kroimy w dużą kostkę. Przyprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy na mocno rozgrzanym oleju na rumiany kolor ***
*** Następnie dokładamy pokrojoną w kostkę cebule, zmniejszamy ogień i razem podsmażamy. Gdy cebula się lekko zrumieni dodajemy przeciśnięty czosnek, mieszamy i wszystko zalewamy wodą. Dokładamy marchew oraz zieloną fasolkę szparagową i dusimy pod przykryciem, do czasu aż warzywa zmiękną. Wówczas dodajemy kukurydzę, groszek i fasolkę z puszki ***
*** Do potrawy dodajemy jeszcze koncentrat pomidorowy (w razie potrzeby dolewamy więcej wody), mieszamy i przyprawiamy cukrem oraz resztą przypraw do smaku ***
*** Potrawę gotujemy jeszcze przez 2 minuty na małym ogniu, ciągle mieszając. Schab po meksykańsku podajemy z ugotowanym ryżem lub makaronem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- POMYSŁY NA SZYBKI, TANI I ŁATWY OBIAD! KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ