Zapiekanka ryżowo-warzywna z kurczakiem
Bardzo smaczny, sycący i kolorowy obiad „jednogarnkowy”z piekarnika. Taka zapiekanka to proste i mało czasochłonne danie, którym naje się cała rodzina. Polecam użyć ryżu basmati, ponieważ zwykły ryż może nam się rozgotować. Wówczas danie już nie będzie tak apetycznie wyglądało. W ciągu godziny pieczenia, ryż spokojnie zmięknie i wchłonie bulion, warzywa idealnie dojdą a mięsko skruszeje i zrumieni się.
Składniki:
5 podudzi kurczaka
250g ryżu basmati
1 opakowanie (ok 500g) mrożonej mieszanki ulubionych warzyw (użyłam mieszanki z marchewką, brokułem, kukurydzą, papryką i fasolką), można też użyć świeżych warzyw
0,5 litra gorącego bulionu warzywnego ( bulion musi być dość intensywnie przyprawiony )
Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka oraz ostra, czosnek granulowany
olej do smażenia
masło do wysmarowania formy
*** Mięso dokładnie myjemy, osuszamy i nacieramy przyprawami. Odkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę ***
*** Po tym czasie kurczaka obsmażamy przez chwilę z każdej strony na mocno rozgrzanym oleju, do zrumienienia ***
*** Na wysmarowane masłem żaroodporne naczynie wysypujemy suchy ryż ( surowy, nie ugotowany! ) ***
*** Na ryż wykładamy warzywa i delikatnie mieszamy ***
*** Całość zalewamy gorącym bulionem ***
*** Na wierzchu układamy podsmażone pałki z kurczaka ***
*** Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 60 minut ***
*** Przed podaniem danie możemy posypać drobno pokrojonym koperkiem lub pietruszką ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- POMYSŁY NA SZYBKI, TANI I ŁATWY OBIAD! KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
Naczynie jest cały czas odkryte?
Tak, cały czas odkryte.
Witam. Nie wiem dlaczego,l Aloe ryż wyszedł twardy, nawet podkręciłam temperaturę na 250 stopni, bulion nie wchłonął się. Pałeczki i warzywa bardzo dobre. Ryż dałam zwykły z torebki kilogramowej . Pomijając ten ryż, danie bardzo dobre, więc się nie poddam i kiedyś jeszcze spróbuję.
Ojej, też nie wiem co mogło pójść nie tak, ja użyłam ryżu basmati, a zwykły ryż to się powinien aż rozgotować
Dziękuję za szybką odpowiedź i już działam
Witam,zamiast naczynia żaroodpornego może być blaszka do pieczenia? Pozdrawiam
Tak, może być blaszka
A może być zwykły ryż, taki z woreczka?
Teoretycznie tak, chociaż zwykły ryż pewnie trochę mniej utrzyma formę.