Marynowane kotlety schabowe – kruche i soczyste
Kotlety schabowe opiekane w panierce i podawane z kapustą oraz ziemniakami to jedno z najbardziej tradycyjnych dań w naszym kraju. Serwuje je się zazwyczaj w niedziele, jako drugie danie, zaraz po rosole. Dziś polecam lekką odmianę – marynatę do mięsa, dzięki której bardzo zyskuje ono na smaku, jest mięciutkie, kruche, soczyste i aromatyczne. Kotlety smakują wprost wybornie. Schab możemy marynować przez jedną, dwie lub nawet trzy doby – im dłużej tym lepiej. Polecam!
Składniki na 3-4 kotlety:
3-4 plastry schabu
ok 1 szklanka bułki tartej
olej do smażenia
- Marynata:
1 jajko
1 czubata łyżeczka drobnej soli
pół łyżeczki mielonego pieprzu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka majeranku
1 ząbek czosnku lub pół łyżeczki czosnku suszonego
1 czubata łyżka ketchupu
1 łyżeczka (mała) musztardy
2 łyżki oleju
*** W średniej wielkości misce umieszczamy wszystkie składniki marynaty ***
*** Całość dokładnie mieszamy, aż uzyskamy jednolitą konsystencję ***
*** Plastry schabu rozbijamy tłuczkiem – nie za cienko. Kotlety wkładamy do miski i obtaczamy w marynacie. Całość przykrywamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na minimum dobę ***
*** Następnie mięso wyjmujemy z miski i każdy kotlet obtaczamy z dwóch stron w bułce tartej ***
*** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i smażymy kotlety z dwóch stron na mocno rumiany kolor. Mięso smażymy na średnim ogniu ***
*** Smacznego ***
POLECAM TAKŻE:
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA SZYBKI, TANI I ŁATWY OBIAD! KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ
Pycha! Polecam!
Dla osób, które lubią być na bieżąco powiem także, że jest urządzenie kuchenne „Maszynka Do Schabowych”, które rozpłaszcza mięso tworząc na nim wyraźny kratkowany wzór.
A weźcie i sprójcie namoczyć w mleku i cebuli 2goz wcześniej to dopiero jest smak
To powinno się nazywać bułka tarta z kotletem schabowy 😉
Też tak robię są pyszne