Ciasto czekoladowe z gruszkami
Dziś zapraszam na łatwe i szybkie w przygotowaniu oraz mega smaczne i bardzo efektowne ciasto z całymi gruszkami. Do wypieku warto wybrać w miarę miękkie i raczej wysokie owoce, gdyż ciasto podczas pieczenia dość mocno wyrasta.
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 szklanka cukru
3 łyżki kakao
1 szklanka oleju
5 gruszek
- polewa czekoladowa:
100g mlecznej czekolady
100g białej czekolady
ok 10 łyżek mleka
*** Foremkę „keksówkę”(moja ma wymiary 30×10 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Gruszki obieramy ze skórki i układamy w foremce jedna przy drugiej ***
*** Jajka ucieramy z cukrem na gładką masę. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz kakao. Ucieramy. Na koniec wlewamy olej, dokładnie mieszamy ***
*** Masę przelewamy do keksówki z gruszkami ***
*** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez ok 1 godzinę – do suchego patyczka (stopień upieczenia należy szczególnie sprawdzać w pobliżu owoców) ***
*** Przygotowujemy polewę czekoladową: w małym garnuszku rozpuszczamy białą czekoladę z 5 łyżkami mleka i dokładnie mieszamy ***
*** Upieczone ciasto polewamy białą czekoladą, tworząc za pomocą małej łyżeczki poprzeczne paseczki. Następnie w tym samym garnuszku rozpuszczamy mleczną czekoladę z mlekiem, mieszamy i gotową polewą dekorujemy ciasto ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ