Faszerowany filet z kurczaka zapiekany w cieście francuskim
Wyśmienity pomysł na soczystą i aromatyczną pierś z kurczaka faszerowaną szpinakiem i serem feta oraz zapiekaną w cieście francuskim 🙂
Składniki:
1 opakowania ciasta francuskiego
2 pojedyncze filety z kurczaka
20dkg szpinaku
1 niewielka cebula
10dkg sera feta
2 ząbki czosnku
przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, zioła prowansalskie, gałka muszkatołowa
1 jajko – do posmarowania
1 łyżka masła
*** Na patelni roztapiamy masło i szklimy na nim drobno pokrojoną cebulkę. Następnie dodajemy przeciśnięty czosnek oraz szpinak i podsmażamy całość, aż woda odparuje. Szpinak doprawiamy delikatnie solą, pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej, mieszamy i zdejmujemy z patelni. Studzimy ***
*** Ciasto francuskie rozwijamy, dzielimy na dwie części. Dłuższe części ciast nacinamy tak by powstały paski, środek pozostawiamy nienacięty ***
*** Filety dokładnie myjemy, osuszamy i delikatnie rozcinamy w poprzek tworząc kieszonki. Przyprawiamy z zewnątrz oraz w środku solą, pieprzem, papryką i ziołami ***
*** Do kieszonek wkładamy porcje szpinaku oraz sera fety ***
*** Nafaszerowane piersi kładziemy na ponacinanych płatach ciasta francuskiego ***
*** Paseczki ciasta zawijamy (naprzemiennie po skosie- prawy,lewy, prawy, lewy) do środka- tak jak widać na zdjęciu. Końcówkę lekko podwijamy pod spód, jeśli ciasto będzie za długie to przycinamy je ***
*** Gotowe roladki smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem i przekładamy na blaszkę lub do żaroodpornego naczynia ***
*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180’C ( piekłam z termoobiegiem ), i zapiekamy przez około 40 minut ***
*** Podajemy na ciepło ***
*** SMACZNEGO ***