Szarlotka na bogato!
Delikatne kruche ciasto z jabłkami pod lekką budyniową pianką, z dodatkiem malin i jagód. W takim wydaniu klasyczna szarlotka nabiera nowego, wspaniałego smaku. Polecam!
Składniki na ciasto:
400g mąki pszennej
250g masła lub margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek
Składniki na warstwę jabłkową:
5 jabłek
1galaretka cytrynowa
1 łyżka soku z cytryny
Składniki na piankę:
5 białek
200g cukru
1 mały cukier waniliowy
2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego- bez cukru
125ml oleju
100g malin- mogą być mrożone
100g jagód lub borówek – mogą być mrożone
*** Do miski przesiewamy mąkę wraz z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dokładamy pokrojone w kostkę masło oraz żółtka i zagniatamy ciasto. Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części ***
*** Jedną część ciasta wkładamy do zamrażarki. Drugą częścią ciasta wykładamy spód blaszki (moja ma wymiary 28/28cm), nakłuwamy widelcem i podpiekamy przez 12 minut w temperaturze 180’C ***
*** Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka, dodajemy cytrynę oraz trzy łyżki wody i dusimy pod przykryciem przez około 15 minut, co jakiś czas mieszając ***
*** Pod koniec wsypujemy galaretkę, mieszamy i całość odkładamy na chwilę do przestudzenia ***
*** Przestudzone jabłka wykładamy na podpieczony spód ***
*** Następnie ubijamy białka ze szczyptą soli. Kiedy są już sztywne stopniowo dodajemy cukry, cały czas mieszając na wysokich obrotach. Później powoli wsypujemy budyń, nie przerywając mieszania. Następnie zmniejszamy obroty miksera i małym strumieniem wlewamy olej- wszystko jeszcze krótko mieszamy na wolnych obrotach, do całkowitego połączenia się składników. Piankę wykładamy na całkowicie wystudzony spód i wyrównujemy ***
*** Na piance układamy maliny i jagody (mogą być mrożone- nie rozmrażamy ich wcześniej) ***
*** Na wierzch ścieramy resztę zamrożonego ciasta ***
*** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 50 minut- do mocnego zrumienienia ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
-
SURÓWKI DO OBIADU, GRILLA I BURGERÓW KLIKNIJ TUTAJ
Robiłam to ciasto i jest naprawde pyszne