Ciasto japońskie
Bardzo smaczne i efektowne ciasto, składające się z wilgotnego kakaowego spodu, masy serowej oraz frużeliny z wiśni. Wykonanie wcale nie jest trudne lecz składa się z kilku etapów. W pierwszej kolejności pieczemy ciemny biszkopt, następnie wykonujemy warstwę owocową, a gdy ta ostygnie zabieramy się za masę serową. Wykonanie ciasta w takiej właśnie kolejności jest dość ważne, ponieważ masa serowa szybko tężeje i gdy wyłożymy ją już na biszkopt, od razu należy nanieść na nią frużelinę z wiśni. Powodzenia!
Składniki na ciasto:
150g masła
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
+ 100ml wody
150g mąki
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250g cukru
3 jajka
Składniki na frużelinę:
450g wiśni – bez pestek (mogą być mrożone)
120g cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 galaretka wiśniowa
+100ml wody
Składniki na masę serową:
1kg sera mielonego
40g żelatyny
500ml śmietanki 30%
250g cukru
*** Ciasto: masło roztapiamy i studzimy. Kawę zalewamy 100ml gorącej wody, mieszamy i również studzimy. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy do miski, dodajemy cukier i mieszamy. Następnie dodajemy przestudzone masło oraz kawę i jajka. Wszystko dokładnie miksujemy na jednolitą masę. Całość przelewamy na wyłożoną papierem blaszkę (moja ma wymiary 24×34 cm) i pieczemy w temperaturze 180’C przez ok 30 minut – do suchego patyczka ***
*** Przygotowujemy frużelinę: wiśnie wkładamy do garnuszka i zasypujemy cukrem ***
*** Całość podgrzewamy na niewielkim ogniu przez około 15 minut, często mieszając, aż owoce puszczą sok ***
*** Następnie odlewamy trochę soku i mieszamy z mąką ziemniaczaną. Wiśnie doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 3 minuty ciągle mieszając. Wlewamy sok z mąką i jeszcze przez chwilę gotujemy. Galaretkę rozpuszczamy w 100ml gorącej wody i wlewamy do garnka z wiśniami, dokładnie mieszamy ale już nie gotujemy. Całość odkładamy do lekkiego stężenia ***
*** W tym czasie przygotowujemy masę serową: żelatynę rozpuszczamy w 100ml wody – najpierw zalewamy ją zimną wodą, a gdy napęcznieje wstawiamy naczynie do garnka z gorącą wodą i całkowicie rozpuszczamy, odstawiamy do przestygnięcia. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Ser miksujemy z cukrem, a następnie z wystudzoną żelatyną. Dodajemy ubitą śmietankę i dokładnie mieszamy. Masę serową wykładamy na upieczone wcześniej ciasto ***
*** Na masie serowej robimy za pomocą małej łyżeczki wzdłuż formy kilka rowków. W zagłębieniach układamy tężejącą frużelinę z wiśniami ***
*** Następnie drugim końcem łyżeczki delikatnie mieszamy frużelinę z masą serową ***
*** Ciasto wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
-
SURÓWKI DO OBIADU, GRILLA I BURGERÓW KLIKNIJ TUTAJ
Czy zamiast wiśni mogą być np borówki? I czy taki ser z wiaderka President też będzie ok? Bo ciasto wygląda pysznie
Czy można dodać śmietanę 36?
Myślę, że tak.
Czy to ciasto można zrobić w tortownicy 26 cm?
Jaki ser najlepszy ?
Użyłam ser Jana z wiaderka (mielony) i wyszło super 🙂
jaka duza blacha?
Użyłam blaszki o wymiarach 24×34 cm ( ta informacja jest podana w przepisie ;))
Pozdrawiam 🙂
Czy maga być wiśnie że słoika, które zostały z nalewki..?
Wyszło pyszne
Bardzo się cieszę 🙂