Ciasto japońskie


Ciasto japońskie

Bardzo smaczne i efektowne ciasto, składające się z wilgotnego kakaowego spodu, masy serowej oraz frużeliny z wiśni. Wykonanie wcale nie jest trudne lecz składa się z kilku etapów. W pierwszej kolejności pieczemy ciemny biszkopt, następnie wykonujemy warstwę owocową, a gdy ta ostygnie zabieramy się za masę serową. Wykonanie ciasta w takiej właśnie kolejności jest dość ważne, ponieważ masa serowa szybko tężeje i gdy wyłożymy ją już na biszkopt, od razu należy nanieść na nią frużelinę z wiśni. Powodzenia!

 

 

Składniki na ciasto:

150g masła

1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

+ 100ml wody

150g mąki

2 łyżki kakao

2 łyżeczki proszku do pieczenia

250g cukru

3 jajka

 

Składniki na frużelinę:

450g wiśni – bez pestek (mogą być mrożone)

120g cukru

3 łyżki mąki ziemniaczanej

1 galaretka wiśniowa

+100ml wody

 

Składniki na masę serową:

1kg sera mielonego

40g żelatyny

500ml śmietanki 30%

250g cukru

 

 

*** Ciasto: masło roztapiamy i studzimy. Kawę zalewamy 100ml gorącej wody, mieszamy i również studzimy. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy do miski, dodajemy cukier i mieszamy. Następnie dodajemy przestudzone masło oraz kawę i jajka. Wszystko dokładnie miksujemy na jednolitą masę. Całość przelewamy na wyłożoną papierem blaszkę (moja ma wymiary 24×34 cm) i pieczemy w temperaturze 180’C przez ok 30 minut – do suchego patyczka ***

*** Przygotowujemy frużelinę: wiśnie wkładamy do garnuszka i zasypujemy cukrem ***

*** Całość podgrzewamy na niewielkim ogniu przez około 15 minut, często mieszając, aż owoce puszczą sok ***

*** Następnie odlewamy trochę soku i mieszamy z mąką ziemniaczaną. Wiśnie doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 3 minuty ciągle mieszając. Wlewamy sok z mąką i jeszcze przez chwilę gotujemy. Galaretkę rozpuszczamy w 100ml gorącej wody i wlewamy do garnka z wiśniami, dokładnie mieszamy ale już nie gotujemy. Całość odkładamy do lekkiego stężenia ***

*** W tym czasie przygotowujemy masę serową: żelatynę rozpuszczamy w 100ml wody – najpierw zalewamy ją zimną wodą, a gdy napęcznieje wstawiamy naczynie do garnka z gorącą wodą i całkowicie rozpuszczamy, odstawiamy do przestygnięcia. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Ser miksujemy z cukrem, a następnie z wystudzoną żelatyną. Dodajemy ubitą śmietankę i dokładnie mieszamy.  Masę serową wykładamy na upieczone wcześniej ciasto ***

*** Na masie serowej robimy za pomocą małej łyżeczki wzdłuż formy kilka rowków. W zagłębieniach układamy tężejącą frużelinę z wiśniami ***

*** Następnie drugim końcem łyżeczki delikatnie mieszamy frużelinę z masą serową ***

*** Ciasto wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ


KOMENTARZE

11 komentarzy do “Ciasto japońskie