Surówka z cukinii – do obiadu


Surówka z cukinii – do obiadu

Dziś polecam Wam pyszną oraz bardzo zdrową, letnią surówkę, która dodatkowo pięknie i kolorowo prezentuje się na talerzu 😉 U mnie z pewnością będzie często gościć jako dodatek do obiadu…

 

 

Składniki:

1 młoda cukinia

2 marchwie

pół papryki (użyłam żółtej i czerwonej)

1 łyżka miodu

pół łyżeczki musztardy

2 łyżki oliwy

2 łyżki octu jabłkowego

sól, pieprz

 

*** Marchew obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cukinie dokładnie myjemy, osuszamy i również ścieramy na dużych oczkach ***

*** Paprykę kroimy w małe paseczki ***

*** Wszystkie warzywa solimy (użyłam 1 łyżeczkę soli), mieszamy i odkładamy na 10 minut. Następnie odciskamy z nadmiaru wody ***

*** W małej miseczce mieszamy miód, musztardę, oliwę oraz ocet jabłkowy ***

*** Tak powstałą marynatą zalewamy warzywa, mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i odkładamy na 20 minut aby smaki się przegryzły ***

*** Następnie ponownie mieszamy i podajemy jako dodatek do obiadu ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM RÓWNIEŻ:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

  • IMPREZOWE HITY!  30 POMYSŁÓW NA PRZEKĄSKI I DANIA NA PRZYJĘCIE – KLIKNIJ TUTAJ


KOMENTARZE

2 komentarzy do “Surówka z cukinii – do obiadu