Cielaczek


Cielaczek

To ciasto to takie jakby połączenie sernika z  murzynkiem. Znam je i piekę już od lat. Jest szybkie i łatwe w wykonaniu a do tego nieziemsko pyszne, bardzo efektowne i zawsze wychodzi.  Tym którzy jeszcze go nie znają polecam wypróbować ponieważ uważam, że można się w nim zakochać :))

 

 

Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
3/4 szklanki oleju
2 jajka
1 szklanka mleka
3 łyżki kakao
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Opcjonalnie – 2 łyżki dowolnego dżemu

Składniki na masę serową:
500 gram sera- zmielonego (używam ser Jana z wiaderka)
3 jajka
125g masła (lub margaryny)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
1 mały cukier waniliowy

 

 

*** Wszystkie skladniki na ciasto dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa ***

Mieszamy składniki na ciasto
*** Masę wylewamy na wysmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą lub wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (użyłam blachę o wymiarach 30/26 cm) ***

Masa wylana na blachę
*** Następnie robimy masę serową: 3 białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i cukier waniliowy, mieszamy. Mieszając dodajemy żółtka, następnie miękkie masło i ser oraz mąkę ziemniaczaną ***

Mieszamy masę serową
*** Masę serową wrzucamy za pomocą łyżki, keksami na ciemne ciasto ***

Masa serowa na ciemnym cieście
*** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 1 godzinę ***


*** Ciasto po wyjęciu z piekarnik zawsze trochę opada ***

*** SMACZNEGO ***

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE