Knedle ze śliwkami
Dziś polecam jeden ze smaków dzieciństwa – delikatne i rozpływające się w ustach knedle. Są to okrągłe kluski z ziemniaczanego ciasta, ze śliwką węgierką w środku, zazwyczaj polane śmietaną i obsypane cynamonem. Poza sezonem można użyć śliwek mrożonych . Palce lizać!
Składniki:
0,5kg ziemniaków
1 jajko
120g mąki + mąka do podsypania
350g śliwek węgierek
sól
cukier puder
cynamon
gęsta śmietana do polania
*** Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy, dokładnie rozgniatamy i studzimy. Do zimnych ziemniaków dodajemy mąkę oraz jajko i zagniatamy jednolite ciasto. W razie potrzeby można dodać trochę więcej mąki do ciasta, jednak im mniej mąki dodamy tym knedle będą bardziej delikatne i miękkie ***
*** Śliwki myjemy, osuszamy i nakrawamy w celu usunięcia pestki, tak aby połówki śliwek pozostały złączone. Do środka każdej śliwki nasypujemy pół łyżeczki cukru pudru ***
*** Na oprószonym mąką blacie formujemy średniej wielkości kulki z ciasta ***
*** Następnie ciasto rozpłaszczamy dłońmi na cienki placuszek i na środku układamy śliwkę ***
*** Śliwkę obtaczamy ciastem i dokładnie zlepiamy brzegi. Knedle odkładamy na oprószoną mąką deseczkę ***
*** W dużym garnku zagotowujemy wodę, lekko solimy i dodajemy dwie łyżki oleju. Kluski wrzucamy na wrzątek, gdy woda ponownie się zagotuje zmniejszamy ogień i gotujemy przez 5 minut od momentu wypłynięcia knedli na powierzchnie ***
*** Knedle wyjmujemy na talerz za pomocą łyżki cedzakowej. Podajemy polane śmietaną wymieszaną z cukrem ***
*** Jeśli lubimy możemy kluski posypać z wierzchu cynamonem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- MAŚLANE CIASTO ZE ŚLIWKAMI – PROSTE I PYSZNE PRZEPIS TUTAJ
- POMYSŁY NA SZYBKI, TANI I ŁATWY OBIAD! KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA I PRZEKĄSKI NA PRZYJĘCIE DLA DZIECI KLIKNIJ TUTAJ
Bardzo dobre knedle tylko trochę mi ich zostało. Po ugotowaniu zamroziłam , ale nie wiem w jaki sposób mogę je odświeżyć? Wrzucić na chwilę do wrzątku?czy raczej podpiec? Może jakaś podpowiedź?