Ciasto Michałek
Efektowne i bardzo smaczne ciasto czekoladowe, przełożone masą mascarpone pełną pysznych cukierków – Michałków. Całość idealnie dopełniają powidła śliwkowe, które nadają ciastu lekkiej kwaskowatości, dzięki czemu nie jest ono za słodkie. Polecam!
Składniki:
- CIASTO:
1 szklanka cukru
6 jajek
3/4 szklanki mąki tortowej
3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
- MASA:
500g serka mascarpone
300ml śmietanki 30%
30dkg cukierków Michałki
4 łyżki cukru pudru
słoiczek powideł śliwkowych (250 – 300g)
100g orzechów laskowych
*** Przygotowujemy ciasto: białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy stopniowo cukier. Miksujemy, aż masa będzie lśniąca. Następnie zmniejszamy obroty miksera, dodajemy żółtka, mieszamy. Mąkę przesiewamy wraz z kakao oraz proszkiem do pieczenia, dodajemy stopniowo do masy i mieszamy delikatnie drewnianą łyżką, aby jak najmniej opadła piana ***
*** Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (moja foremka ma wymiary 24×24) ***
*** Pieczemy w temperaturze 170’C przez około 20-25 minut. Od razu po wyjęciu ciasta z piekarnika rzucamy je na zabezpieczoną podłogę z wysokości ok. 40cm, aby uniknąć opadnięcia ciasta ***
*** Po wystudzeniu ciasto przecinamy na dwa blaty. Pierwszy blat smarujemy powidłami ***
*** Wszystkie składniki na masę powinny być dobrze schłodzone. Śmietankę ubijamy w mikserze na sztywno i stopniowo dodajemy serek mascarpone oraz cukier puder. Całość miksujemy na sztywno, ale nie za długo aby krem się nie zważył ***
*** Cukierki ścieramy na tarce o dużych oczkach ***
*** 3/4 startych cukierków dodajemy do kremu i delikatnie mieszamy ***
*** 3/4 kremu wykładamy na pierwszy blat ciasta wysmarowany wcześniej powidłami ***
*** Przykrywamy drugim blatem, smarujemy z wierzchu resztą kremu i obsypujemy pozostałymi startymi cukierkami ***
*** Ciasto wkładamy do lodówki na przynajmniej 3 godziny. Następnie dekorujemy z wierzchu pokrojonymi orzechami i kroimy na kawałki ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
A na wierzchu sa orzechy laskowe czy inne
Na wierzchu są pokrojone orzechy laskowe.
Zrobiłam dziś tego Michałka 🙂 jest mega dobry, naprawdę super! Nasączyłam biszkopt i użyłam dżemu porzeczkowego. Pycha 🙂
Super, bardzo się cieszę. Dziękuje za komentarz, pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego 🙂
Czy mogę nasączyć biszkopt? Nie popsuje to ciasta? Będę wdzięczna za odpowiedź
Tak, jak najbardziej biszkopt można nasączyć.