Kruche babeczki z kremem mascarpone i owocami
Kolorowe, małe babeczki na kruchym cieście z delikatnym kremem i sezonowymi owocami, świetnie sprawdzają się na przyjęciu i to nie tylko dla dzieci bo dorośli też z chęcią po nie sięgają. Są efektowne oraz łatwe i szybkie w wykonaniu. Wszystkim smakują i zawsze podobają się gościom 🙂
Składniki na ciasto:
100g miękkiego masła
200g mąki
3 łyżki cukru pudru
1 żółtko
Składniki na krem:
200g serka mascarpone
200ml śmietanki kremówki 36%
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
Dodatkowo: sezonowe owoce
*** Składniki na ciasto zagniatamy razem aż powstanie jednolita masa ***
*** Jeżeli używamy metalowych foremek należy je wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą aby nie było problemu z wyjęciem upieczonych babeczek. Następnie każdą foremkę wykładamy cienką warstwą ciasta. Ciasto w kilku miejscach nakłuwamy widelcem ***
*** Możemy też użyć sylikonowych foremek do babeczek, wówczas nie ma potrzeby ich natłuszczać gdyż upieczone ciasto ładnie z nich „wychodzi” ***
*** Foremki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200′ C i pieczemy około 15 minut, pilnując aby ciasto się nie przypaliło ***
*** Kremówkę ubijamy mikserem a następnie stopniowo dodajemy serek mascarpone i cukry, cały czas mieszając aż powstanie jednolita masa. Gotowy krem wykładamy do wystudzonych babeczek ***
*** Na wierzchu układamy umyte i wysuszone owoce, u mnie są to: borówki, czereśnie, morele, winogrona, maliny i porzeczki ***
*** Do czasu podania babeczki przechowujemy w lodówce ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- KRUCHE ROGALIKI Z CIASTA SEROWEGO PRZEPIS TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- SURÓWKI DO OBIADU, GRILLA I BURGERÓW KLIKNIJ TUTAJ
Ile babeczek wychodzi z tego przepisu?