Młoda kapusta po chłopsku – czyli wiosenny jednogar w 30 minut ;)


Młoda kapusta po chłopsku – czyli wiosenny jednogar w 30 minut 😉

Szybki, niedrogi i przepyszny wiosenny obiad jednogarnkowy na bazie młodej kapusty, ziemniaków i kiełbaski.

 

 

Składniki:

10 dkg boczku wędzonego

1 kiełbasa

1 cebula

3-4 ziemniaki

1 marchew

1 główka młodej kapusty

1/2 pęczka koperku

3/4 szklanki bulionu lub wody

sól i pieprz

 

*** Kiełbasę kroimy w krążki, boczek w kostkę a cebulę w piórka. Wszystko razem podsmażamy na patelni lub w garnku ***

*** Na patelnie dokładamy pokrojone w dużą kostkę ziemniaki i marchew pokrojoną w cienkie krążki. Całość przesmażamy przez około 1 minutę, ciągle mieszając ***

*** Na patelnie dokładamy poszatkowaną kapustę, nie mieszamy. Całość zalewamy bulionem, przykrywamy i dusimy na niewielkim ogniu przez około 15 minut – do miękkości ziemniaków ***

*** Po tym czasie potrawę mieszamy, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i obsypujemy posiekanym koperkiem ***

*** Podajemy na ciepło zaraz po ugotowaniu ***

*** SMACZNEGO ***

 

POLECAM RÓWNIEŻ:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

  • IMPREZOWE HITY!  30 POMYSŁÓW NA PRZEKĄSKI I DANIA NA PRZYJĘCIE – KLIKNIJ TUTAJ

 

KOMENTARZE