Ryż z kurczakiem, papryką i szparagami
Szybki, niedrogi i przepyszny obiad jednogarnkowy (lub jednopatelniowy ;)) Polecam!
Składniki:
1 podwójny filet z kurczaka
1 szklanka ryżu (użyłam ryżu jaśminowego)
1 czerwona papryka
1 pęczek zielonych szparagów
2 szklanki bulionu lub wody
1 łyżka masła
przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, kurkuma, zioła prowansalskie, ewentualnie przyprawa do kurczaka
olej do smażenia
*** Filet z kurczaka kroimy w kostkę, obsypujemy przyprawami (solą, pieprzem oraz paprykami lub przyprawą do kurczaka), mieszamy i smażymy na rozgrzanym tłuszczu na rumiano ***
*** Paprykę kroimy w kostkę, dokładamy do kurczaka i przez chwilę razem podsmażamy ciągle mieszając ***
*** Mięso z papryką zdejmujemy z patelni. Na patelnie wkładamy łyżkę masła, wsypujemy 1 łyżkę ziół prowansalskich oraz 1 łyżkę kurkumy, mieszamy, wsypujemy ryż i wszystko przez chwile razem podsmażamy na małym ogniu, ciągle mieszając ***
*** Całość zalewamy bulionem (lub wodą), mieszamy i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez około 3 minuty. W tym czasie przygotowujemy szparagi: myjemy, odcinamy końcówki i kroimy na kawałki. Pokrojone szparagi dokładamy do ryżu, mieszamy i dalej dusimy całość pod przykryciem przez około 10 minut. Po tym czasie do potrawy dodajemy usmażone wcześniej mięso z papryką, mieszamy, przykrywamy pokrywką i dusimy razem jeszcze około 2 minuty, aż ryż będzie całkowicie miękki ***
*** Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem, podajemy na ciepło ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA I PRZEKĄSKI NA PRZYJĘCIE DLA DZIECI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ
- NAJLEPSZE POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
Fajnie by było jak by gdzie kolwiek pod przepisem pisało na ile osób są dane proporcje