Soczyste i chrupiące nuggetsy z kurczaka


Soczyste i chrupiące nuggetsy z kurczaka

Smakowite kawałki soczystych filetów z kurczaka w chrupiącej, rumianej panierce to przekąska, której mało kto może się oprzeć. Nuggetsy szczególnie uwielbiane przez dzieci można także w łatwy sposób zrobić w domu. Polecam!

 

 

Składniki:

1 podwójny filet z kurczaka

1 szklanka mąki

olej do smażenia

 

Składniki na ciasto:

2 jajka

1 szklanka mąki pszennej

150ml mleka

przyprawy: sól, pieprz, czosnek w proszku, słodka i ostra papryka mielona

 

*** Filet z kurczaka kroimy w 3-4 centymetrowe kawałki ***

*** Do wysokiego naczynia wsypujemy mąkę, wbijamy jajka, wlewamy mleko i wsypujemy przyprawy (ok. 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka słodkiej papryki, pół łyżeczki czosnku, szczypta pieprzu i szczypta ostrej papryki). Całość mieszamy mikserem przez około 2minuty, tak aby ciasto dobrze się napowietrzyło ***

*** Kawałki kurczaka zalewamy ciastem, mieszamy i odkładamy do lodówki na około 1 godzinę ***

*** Po tym czasie do osobnej miseczki wsypujemy mąkę, delikatnie ją solimy i mieszamy. Po kolei obtaczamy w niej kawałki kurczaka – najlepiej mięso nabijać na widelec i moczyć w mące ***

*** Mięso smażymy na głębokim tłuszczu, na średnim ogniu, na złoty kolor – przez około 3 minuty z każdej strony ***

*** Podajemy z ulubionymi sosami – u mnie sos czosnkowy i ketchup ***

*** SMACZNEGO ***

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE