Styropian z truskawkami
Puszyste, piankowe i delikatne ciasto z truskawkami, w smaku bardzo przypominające sernik, chociaż do jego przygotowania nie używamy sera, a gęstą śmietanę 18%. Ciasto jest naprawdę przepyszne i zawsze się udaje, ważne tylko aby ściśle trzymać się przepisu. Polecam!
Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
6 żółtek
250g masła lub margaryny
0,5 szklanki cukru
2 łyżki cukru waniliowego
Składniki na masę śmietanową:
1000g gęstej śmietany 18%
6 białek
1 szklanka cukru
2 budynie śmietankowe bez cukru – po 40g
szczypta soli
30 – 40dkg truskawek
*** Przygotowujemy ciasto: mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukry, szczyptę soli i wbijamy żółtka. Margarynę (lub masło) kroimy na kosteczki, dodajemy do reszty i wyrabiamy gładkie ciasto ***
*** Ciasto dzielimy na dwie części w proporcjach 1/3 i 2/3. Mniejszą część owijamy folią i wkładamy do zamrażarki. Większą część wykładamy dno foremki – użyłam blaszki o wymiarach 28×28 cm. Ciasto nakłuwamy w kilku miejscach widelcem ***
*** Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy cukier i ubijamy wszystko tak długo, aż cukier całkowicie się rozpuści, a piana zrobi się lśniąca i gładka. Następnie do masy dodajemy dwa budynie (sam proszek) i wszystko miksujemy ***
*** Następnie do masy dodajemy śmietanę i całość delikatnie mieszamy łyżką ***
*** Masę przelewamy na ciasto. Na wierzchu układamy połówki truskawek – przecięciem do góry ***
*** Na wierzch ścieramy lub kruszymy ciasto z zamrażarki ***
*** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170’C i pieczemy przez 1 godzinę. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i NIE WYCIĄGAMY CIASTA ani nie otwieramy piekarnika przez kolejne 30 minut. Następnie lekko uchylamy drzwiczki piekarnika i czekamy jeszcze 1 godzinę ***
*** Ciasto po upieczeniu trochę opada, jest to normalne. Ciasto zawsze wychodzi, tylko należy ściśle trzymać się przepisu ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
-
SURÓWKI DO OBIADU, GRILLA I BURGERÓW KLIKNIJ TUTAJ
Czy mozna w zimie zastapic świeże truskawki mrozonymi? Jak je wtedy przygotować? Pozdrawiam