Ziemniaki zapiekane z mięsnymi kulkami i warzywami


Ziemniaki zapiekane z mięsnymi kulkami i warzywami

Cały obiad na jednej blaszce. W potrawie znajdują się ziemniaczki oraz mięsko, a także cukinia, papryka i cebulka, więc uważam, że jest wszystko co do szczęścia potrzeba. Polecam jeszcze zrobić do tego obiadku domowy sos czosnkowy, który idealnie komponuje się z pieczonym mięskiem i warzywami. Oczywiście możemy do tego zestawu podać jeszcze jakąś pyszną surówkę i wtedy będzie już naprawdę przepysznie.

 

 

Składniki:

1 kg ziemniaków

0,5 kg mięsa mielonego (użyłam mięsa z karkówki)

1 cukinia

1 papryka (użyłam pół czerwonej i pół żółtej)

1 cebula (użyłam czerwonej)

1/3 szklanki oleju

Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, papryka ostra, zioła prowansalskie

1 jajko

1/4 szklanki bułki tartej

1 łyżka masła do wysmarowania blaszki

 

 

*** Ziemniaki obieramy, kroimy na ćwiartki, wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy 5 minut od momentu zagotowania się wody. Odcedzamy ***

*** Cukinie kroimy w półplasterki ***

*** Paprykę kroimy w średniej wielkości kawałki ***

*** Cebulę kroimy w piórka ***

*** Dużą blaszkę z wyposażenia piekarnika smarujemy masłem i  wykładamy na nią ziemniaki oraz pokrojone warzywa ***

*** W miseczce mieszamy olej z przyprawami ( użyłam po około pół łyżeczki każdej przyprawy) ***

*** Uzyskaną marynatą smarujemy ziemniaki i pozostałe warzywa ***

*** Mięso mielone mieszamy z jajkiem, bułką tartą oraz przyprawami – do smaku ***

*** Z mięsa formujemy kulki (najlepiej ręce natłuścić olejem, wówczas łatwiej formuje się mięso) i układamy je na warzywach ***

*** Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 40 minut ***

*** Danie najlepiej podawać z domowym sosem czosnkowym, przepis  TUTAJ ***

*** SMACZNEGO ***

 

POLECAM TAKŻE:

 

 

KOMENTARZE