Ziemniaki zapiekane z mięsnymi kulkami i warzywami
Cały obiad na jednej blaszce. W potrawie znajdują się ziemniaczki oraz mięsko, a także cukinia, papryka i cebulka, więc uważam, że jest wszystko co do szczęścia potrzeba. Polecam jeszcze zrobić do tego obiadku domowy sos czosnkowy, który idealnie komponuje się z pieczonym mięskiem i warzywami. Oczywiście możemy do tego zestawu podać jeszcze jakąś pyszną surówkę i wtedy będzie już naprawdę przepysznie.
Składniki:
1 kg ziemniaków
0,5 kg mięsa mielonego (użyłam mięsa z karkówki)
1 cukinia
1 papryka (użyłam pół czerwonej i pół żółtej)
1 cebula (użyłam czerwonej)
1/3 szklanki oleju
Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, papryka ostra, zioła prowansalskie
1 jajko
1/4 szklanki bułki tartej
1 łyżka masła do wysmarowania blaszki
*** Ziemniaki obieramy, kroimy na ćwiartki, wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy 5 minut od momentu zagotowania się wody. Odcedzamy ***
*** Cukinie kroimy w półplasterki ***
*** Paprykę kroimy w średniej wielkości kawałki ***
*** Cebulę kroimy w piórka ***
*** Dużą blaszkę z wyposażenia piekarnika smarujemy masłem i wykładamy na nią ziemniaki oraz pokrojone warzywa ***
*** W miseczce mieszamy olej z przyprawami ( użyłam po około pół łyżeczki każdej przyprawy) ***
*** Uzyskaną marynatą smarujemy ziemniaki i pozostałe warzywa ***
*** Mięso mielone mieszamy z jajkiem, bułką tartą oraz przyprawami – do smaku ***
*** Z mięsa formujemy kulki (najlepiej ręce natłuścić olejem, wówczas łatwiej formuje się mięso) i układamy je na warzywach ***
*** Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 40 minut ***
*** Danie najlepiej podawać z domowym sosem czosnkowym, przepis TUTAJ ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE! SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ