Ciasto jogurtowe z truskawkami – proste i pyszne!


Ciasto jogurtowe z truskawkami – proste i przepyszne!

To ciasto jest naprawdę rewelacyjne. Idealnie mięciutkie, wilgotne w środku i rumiane z zewnątrz. Do tego jest mega proste w przygotowaniu, należy jednak pamiętać o kilku szczegółach, aby nie nabawić się zakalca. Przy wykonaniu ciasta trzeba postępować ściśle z przepisem. Ważne jest aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Kolejna rzecz to mieszanie ciasta, jajka z cukrem możemy zmiksować, natomiast później masę mieszamy wyłącznie łyżką, delikatnie i krótko,  tylko do czasu połączenia się składników. Gdy ciasto się piecze, przez pierwsze około 40 minut nie otwieramy piekarnika.

Do wypieku ciasta użyłam foremki o wymiarach 24×24 cm.

 

 

Składniki:

Uwaga! Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Jeżeli jakieś składniki mamy w lodówce, należy wyjąć je minimum 2 godziny przed pieczeniem.

  • 350g jogurtu naturalnego (użyłam gęstego)
  • 3 jajka
  • 200ml oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 500g mąki tortowej
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • 300-400g świeżych truskawek
  • cukier puder do posypania ciasta po upieczeniu

 

 

*** W pierwszej kolejności jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę ***

*** Dodajemy olej, jogurt i sok z cytryny, mieszamy łyżką. Do masy przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenie i całość delikatnie mieszamy łyżką, tylko do momentu połączenia się składników ***

*** Foremkę smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia (użyłam foremki o wymiarach 24x24cm). Ciasto przelewamy do formy, a na wierzch wykładamy przekrojone na pół truskawki (przecięciem do góry) ***

*** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C (pieczenie góra i dół) i pieczemy przez około 60 minut – do suchego patyczka ***

*** Po przestygnięciu ciasto posypujemy cukrem pudrem ***

*** SMACZNEGO ***

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ


KOMENTARZE

3 komentarzy do “Ciasto jogurtowe z truskawkami – proste i pyszne!