Czerwony kapturek – bajeczne ciasto z truskawkami!
To ciasto wcale nie jest trudne w wykonaniu! A jest bajecznie pyszne, więc naprawdę warto je zrobić. Kakaowe ciasto z musem truskawkowym i bitą śmietaną to połączenie smakowe, które wprost rozpływa się w ustach. Polecam!
Do wykonania ciasta użyłam foremki o wymiarach 24x30cm.
Przepis autorski.
Składniki na ciasto:
100g masła (lub margaryny)
3/4 szklanki cukru
2 łyżki kakao
1/4 szklanki wody
1 szklanka mąki
2 jajka
1 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę truskawkową :
0,5 kg mrożonych truskawek
1 szklanka wody
1 galaretka truskawkowa
2 budynie śmietankowe – po 40g (+szklanka wody)
0,5 szklanki cukru
Składniki na warstwę śmietanową:
0,5 litra kremówki 36%
2 sztuki śmietan-fix
1 łyżka cukru pudru
ok 20 ciasteczek Be-Be
Składniki na polewę :
180g gęstej śmietany 18% (używam śmietany szczecineckiej)
3-4 łyżeczki cukru pudru
*** Przygotowujemy ciasto: w małym garnku zagotowujemy masło (lub margarynę) z cukrem, wodą i kakao- mieszamy tak długo aż cukier się rozpuści i odstawiamy do ostygnięcia ***
*** Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem i dodajemy razem z jajkami do ostudzonej polewy z garnka. Całość mieszamy a następnie wylewamy na płaską blachę ***
*** Ciasto pieczemy około 25 minut ( do suchego patyczka )w piekarniku nagrzanym do 180’C ***
*** Następnie robimy masę truskawkową : mrożone truskawki + szklanka wody + pół szklanki cukru – zagotowujemy. Dodajemy galaretkę w proszku oraz dwa budynie rozpuszczone w szklance wody- mieszamy i ponownie zagotowujemy ***
*** Masę truskawkową przestudzamy, odlewamy pół szklanki (aby później ozdobić nią wierzch ciasta), a resztę wylewamy na ostudzone ciasto ***
*** Kremówkę ubijamy ze śmietan fiksem oraz łyżką cukru pudru i wykładamy na masę truskawkową ***
*** Na śmietanie układamy ciasteczka Be-Be ***
*** Na ciasteczka wylewamy równomiernie gęstą śmietanę utartą z cukrem pudrem ***
*** Odłożoną wcześniej masę truskawkową blendujemy lub miksujemy na gładki krem. Kremem „rysujemy” paseczki na cieście, możemy to zrobić łyżeczką lub przelać masę do woreczka, zrobić w nim dziurkę i w ten sposób wylać wzorek ***
*** Następnie małym patyczkiem przeciągamy w poprzek po wierzchu ciasta tworząc wzór ***
*** Ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki- a najlepiej na całą noc***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
-
SURÓWKI DO OBIADU, GRILLA I BURGERÓW KLIKNIJ TUTAJ
Robiłam to ciasto już kilka razy, bardzo nam smakuje. Dziękuje za ten przepis!
na jaką blachę jest to przepis ?
Witam . Ciasto pyszne a czy można dać świeże truskawki?
Witam, cieszę się, że ciasto smakowało. Tak, w sezonie można użyć świeżych truskawek. Pozdrawiam 🙂