Grillowane szaszłyki z polędwiczki
Polędwiczka wieprzowa to bardzo delikatne mięso, które nie wymaga długiego pieczenia. Świetnie komponuje się z papryką oraz cebulką a dodatek świeżej bazylii nadaje ciekawego smaku i aromatu. Szaszłyki z polędwiczki to doskonała propozycja na grilla, ale nie tylko, możemy upiec je także na patelni a nawet w piekarniku. Polecam!
Składniki:
1 polędwiczka wieprzowa
4-5 plastrów szynki parmeńskiej (lub boczku wędzonego)
kilka listków świeżej bazylii
kawałek czerwonej papryki
kawałek żółtej papryki
pół czerwonej cebuli
3 łyżki oleju
po 1 łyżeczce: soli, pieprzu mielonego, słodkiej papryki mielonej
patyczki do szaszłyków
*** Polędwiczkę myjemy, osuszamy i nacinamy wzdłuż, uważając aby nie przeciąć mięsa do końca ***
*** Mięso delikatnie rozbijamy tłuczkiem na grubość około 1 cm ***
*** Na rozbitym płacie mięsa układamy plastry szynki parmeńskiej (lub boczku wędzonego) ***
*** Następnie układamy w rzędach: listki bazylii, pokrojoną w paseczki paprykę oraz cebulę ***
*** Mięso zwijamy tworząc roladę i tniemy na ok 2 cm plastry ***
*** Zrolowane plastry polędwiczki nakłuwamy na patyczki do szaszłyków – po 3-4 krążki na każdy patyczek ***
*** W miseczce mieszamy olej z solą, pieprzem i papryką ***
*** Szaszłyki smarujemy z dwóch stron olejem z przyprawami i odkładamy na co najmniej 30 minut ***
*** Szaszłyki pieczemy na rozgrzanym grillu lub na patelni przez 7-9 minut, kilkakrotnie obracając ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- SAŁATKA ZIEMNIACZANA DO GRILLA PRZEPIS TUTAJ
- GRILLOWANE POLĘDWICZKI PRZEPIS TUTAJ
- GRILLOWANE ŚLIMACZKI Z KURCZAKA PRZEPIS TUTAJ
- GRILLOWANE POLĘDWICZKI W MUSZTARDOWEJ MARYNACIE PRZEPIS TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ