Rurociąg- pyszne ciasto bez pieczenia!
Łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne, kremowe ciasto z rurkami, które nie wymaga pieczenia. Do jego wykonania użyłam blaszki o wymiarach 24×24 cm. Ciasto zawsze należy zrobić dzień wcześniej przed podaniem, ponieważ wówczas rurki zmiękną i nie ma żadnego problemu z krojeniem. Polecam!
Przepis autorski.
Składniki:
- Ciasto:
ok 25 sztuk kakaowych herbatników
1,5 opakowania rurek waflowych zebra z kremem o smaku czekoladowym
3 budynie śmietankowe -po 40g (bez cukru) + 3 łyżki cukru
3 szklanki mleka
1 kostka masła lub margaryny (200g)
4 łyżki cukru pudru
- Polewa:
1 czekolada mleczna lub deserowa + 6 łyżek mleka
opcjonalnie 1/2 białej czekolady + 3 łyżki mleka
*** Na dnie blaszki wykładamy warstwę herbatników (moja blaszka ma wymiary 24×24 cm) ***
*** Przygotowujemy krem: z mleka odlewamy jedną szklankę. Resztę mleka zagotowujemy. W odlanym mleku mieszamy cukier oraz budynie. Masę wlewamy do gotującego się mleka, cały czas mieszamy i gotujemy aż zgęstnieje (około 2 minuty). Budyń studzimy. Masło ucieramy razem z cukrem pudrem i stopniowo dodajemy zimny budyń. Całość dokładnie ucieramy, aż powstanie gładki krem. Połowę masy wykładamy na herbatniki ***
*** Na masę wykładamy rurki z kremem ***
*** Na warstwę z rurek wykładamy resztę kremu ***
*** Całość przykrywamy warstwą herbatników ***
*** W garnuszku podgrzewamy mleko wkruszamy do niego czekoladę i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej polewy. Czekoladę wylewamy na herbatniki i dokładnie rozprowadzamy za pomocą łyżki.
Jeżeli chcemy uzyskać efekt wzorków, musimy w drugim garnuszku rozpuścić pół tabliczki białej czekolady z 3 łyżkami mleka. Następnie na ciemnej czekoladzie rozprowadzamy łyżką jasną polewę w tworząc paseczki i za pomocą patyczka (takiego do szaszłyków) zaciągamy przez całą długość aby rozmazać trochę położone już paseczki . Całą „operacje” trzeba wykonać gdy czekolady są jeszcze ciepłe gdyż polewa dość szybko zastyga i wówczas już wzorek nam nie wyjdzie ***
*** Ciasto wkładamy do lodówki na całą noc ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
-
SURÓWKI DO OBIADU, GRILLA I BURGERÓW KLIKNIJ TUTAJ
„W garnuszku podgrzewamy mleko wkruszamy do niego czekoladę i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej polewy. Czekoladę wylewamy na herbatniki i dokładnie rozprowadzamy za pomocą łyżki”.
Chciałam zapytać ile tego mleczka? 🙂
Tak jak jest napisane w składnikach:
1 czekolada mleczna lub deserowa + 6 łyżek mleka
opcjonalnie 1/2 białej czekolady + 3 łyżki mleka
Wygląda cudnie, koniecznie muszę zrobić. Pytanie tylko: czy ciasto jest mega słodkie?
Moi goście też dopytywali o przepis 🙂 Polecam, bo ciasto jest pyszne.
Zrobiłam pierwszy raz na roczek córeczki. Ciasto znikało w oka mgnieniu, każdy dopytywał o przepis
Urodziny do znakomita okazją do wypróbowania tego pysznego ciasta. Zrobiłam do pracy koleżanki walczyły między sobą o kolejne kawałki pychota !!!
Robiłam już kilkakrotnie bo jest to jedno z moich ulubionych ciast. Zdecydowanie moje smaki. No i łatwo się robi, i nie trzeba piec – same plusy!
Zrobiłam ciasto rurociąg na weekend. Wyszło bardzo smaczne. Bardzo dziękuje za super przepis 🙂
Placek rurociagtwardy twardy, nie idzie pokroić
Ciasto wkładamy na całą noc do lodówki (tak jak jest to napisane w przepisie) i kroimy dopiero następnego dnia, gdyż po tym czasie rurki miękną i nie ma problemu z krojeniem.
Wygląda obłędnie, w smaku bardzo dobre. Zrobiłam w piątek, najlepsze było w niedzielę, jak się wszystko dotarło ;). Dzieciaki zachwycone.
Robiłam to ciasto, bardzo smaczne i pięknie wygląda po przekrojeniu!
Bardzo się cieszę, że smakowało:) To prawda ciasto wygląda bardzo efektownie, można nim zaskoczyć gości;)
Bzdura pyszne ciacho ja zamiast ciastek upiekłam biszkopt i przekroiłam na połowę ,nasączylam a reszta b/z.ciasto rewelacja